A CSU elnöke bírálta, hogy Orbán Salvinivel találkozott

Az EP-választások előtt rossz üzenetként értékelte a Fidesszel elvileg szövetséges Markus Söder, hogy a magyar miniszterelnök a populista pártszövetséget építő Matteo Salvinit fogadta.

2019. május 2., 15:15

Szerző:

Az Európai Néppárt egyik vezető pártjának, a Keresztényszociális Uniónak (CSU) az elnöke nem fogadta jól, hogy a vele egy pártcsaládba tartozó Orbán Viktor csütörtökön Magyarországon tárgyal Matteo Salvinivel, a Liga olasz kormánypárt vezetőjével - derült ki Markus Söder csütörtöki sajtótájékoztatójából. A bajor kormányfői posztot is betöltő Markus Söder szerint "rossz üzenet" a találkozó az EP-választások előtt.

– Számunkra egyértelmű, hogy nincs és nem is lehet együttműködés Európában a jobboldali populistákkal 

- mondta a politikus. Salvini egyébként egy új pártszövetség felállításán dolgozik, hogy a populista pártok azon keresztül az EP-választások után érdemben tudják befolyásolni az EU döntéshozatalát. Többször utalt már rá, hogy a Fideszt is szívesen látná ebben az új pártcsaládban.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes határszemlén Röszkénél 2019. május 2-án.
Fotó: MTI/Szecsődi Balázs

– Több ez egy sima állami látogatásnál – mondta erről Söder. Hangsúlyozta, egyszerűen kizárt, hogy Salvinivel, a francia Nemzeti Tömörülést vezető Marine Le Pennel és az Alternatíva Németországnak párttal (AfD) a szövetkezés. 

Söder már múlt időben fogalmazott arról, hogy eddig reménykedtek, hogy a Fidesz élni fog azzal a lehetőséggel, amit az Európai Néppárttól kapott, mikor csak felfüggesztették a tagságát, nem pedig kizárták az EPP soraiból idén a magyar kormánypártot. A csütörtöki Salvini-Orbán-találkozót „szerencsétlen” lépésnek, „rossz jelzésnek” nevezte.

A CSU elnöke szerint a Salvinivel folytatott magyar tárgyalásokat az Európai Néppárt  figyelembe veszi, mikor végleges döntést hoz a Fidesz sorsáról.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.