A cseh miniszterelnök Orbán Viktort utánozza

Orbán elment kampányolni, a csehek nem fogadták kedvesen.

2021. október 5., 17:00

Szerző:

A cseh miniszterelnök pártja vezet a közvélemény-kutatásokban, de egyedül képtelen lesz kormányt alakítani. Eddigi koalíciós partnerei pedig a parlamenti bennmaradásért küzdenek. Babiš Andrej az ország nemzeti érdekeinek megvédésével kampányol, és most már akár az uniós kilépés népszavazással történő eldöntését szorgalmazó szélsőjobbal is lepaktálna – írja az Euronews.

Egyelőre azonban nincs oka aggodalomra, Miloš Zeman államfő ugyanis már jóval a parlamenti választások előtt beharangozta, hogy ismét Babišt nevezi ki miniszterelnöknek, amennyiben pártja, az ANO a legtöbb szavazatot kapja, ami szinte biztosra vehető, így Babiš a választások után hónapokig hatalmon maradhat még akkor is, ha nem sikerül kormánytöbbséget kialakítania. 

A szlovák származású, tehetős üzletember, Andrej Babiš azt ígérte, hogy távol tartja a menekülteket, és meghiúsítja a nemzeti hatáskörök átadását Brüsszelnek. Csehország eddig szinte egyáltalán nem fogadott be menekülteket 2015-ben, a nagy menekülthullám idején. 

Nem fogadták kitörő örömmel, amikor Orbán Viktor megjelent Prágában. „Szégyen!” – skandálták a demonstrálók a minap az autóval érkező magyar miniszterelnök felé. Orbán Viktor azért utazott Csehországba, hogy szövetségese mellett kampányoljon. Sajtótájékoztatójukról kitiltották a kritikus hangvételű francia Le Monde napilap, a német Die Zeit hetilap, a brit The Guardian napilap, illetve a cseh Seznam Zprávy hírportál újságíróját, amint arról Jean-Baptiste Chastand, a Le Monde közép-európai tudósítója is beszámolt. Orbán elkísérte Babišt az egyik választókerületbe, ahol a legesélyesebbnek tartják a jelenlegi miniszterelnököt. Az érkezésükkor szintén tüntetők fogadták őket. A szivárványos zászlókat tartó demonstrálók itt azt kiabálták Orbánnak, hogy „Putinova děvka”, azaz „Putyin kurvája”.

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor magyar (j) és Andrej Babis cseh miniszterelnök (b) kezet fog közös sajtótájékoztatójuk előtt Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. február 5-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.