Mutatjuk a brit kémek jelentését a háború állásáról

A brit védelmi hírszerzés a Twiiteren osztotta meg a részleteket. 

2022. szeptember 21., 11:25

Szerző:

A brit védelmi minisztérium közétette szokásos hírszerzési forrásokra alapozott jelentését az orosz-ukrán háború állásáról.

A jelentés szerint: 

  • Az orosz Fekete-tengeri Flotta parancsnoksága szinte biztosan áthelyezte KILO-osztályú tengeralattjáróit a a krími kikötőből, Szevasztopolból a dél-oroszországi Kraszdonyi területre, Novorojiszkba a brit hírszerzés szerint. 
  • Ez nagy valószínűséggel a helyi biztonsági fenyegetettségi szint közelmúltbeli változása miatt történt, a megnövekedett ukrán hosszútávú csapásmérő képesség miatt. Az elmúlt két hónapban a flotta főhadiszállása és a fő haditengerészeti repülőtere is támadás áldozatául esett.
  • A Fekete-tengeri Flotta krími bázisának biztosítása valószínűleg Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik motivációja volt a félsziget 2014-es annektálásához. A bázis biztonságát mostanra Oroszország folyamatos Ukrajnával szembeni agressziója jelentősen aláásta.

(Kiemelt képünk: Az orosz haditengerészet Szaratov, Novocserkasszk és Cézár Kunikov partraszálló hajói láthatóak egy kétéltű támadási gyakorlaton, amelyet az orosz Fekete-tengeri Flotta hadtest és haditengerészeti gyalogsági egységei tartanak az oroszországi Kercs közelében lévő Opuk gyakorlótéren, a Krím-félszigeten. Fotó: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik)

18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.