A brit kémek szerint városi harcokra készülnek az oroszok

Az oroszok valószínűleg városi harcokra számítanak Herszonban, olyannyira, hogy már az evakuálás előkészületeit is elkezdhették.

2022. október 13., 12:32

Szerző:

A brit katonai hírszerzés csütörtökön ismertetett helyzetértékelése szerint az orosz megszálló hatóságok az elmúlt napokban valószínűleg elrendelték a polgári lakosság részleges evakuálásának előkészítését a dél-ukrajnai Herszonban, arra számítva, hogy a harcok a város területére is kiterjednek.

A londoni védelmi minisztérium elemzésében olvasható, hogy az orosz fegyveres erők október elején hozzávetőleg húsz kilométert vonultak vissza a herszoni szektor északi térségében, és jó eséllyel új frontvonal mentén próbálnak berendezkedni Milove településtől nyugatra.

A brit katonai hírszerzés értesülései szerint e vonal mentén folytatódnak a heves harcok, különösen a front nyugati szélein, ahol az ukrán előrenyomulás következtében az orosz szárnynak már nem nyújt védelmet az Inhulec folyó. Az elemzés szerint a front e szakaszán harcoló orosz egységek zömét továbbra is megfogyatkozott ütőerejű légideszant-alakulatok (VDV) alkotják.

(Kiemelt kép: Ukrán rendőrök és nemzeti gárdisták gyakorlatoznak az Oroszország által 2014-ben annektált Krím-félszigethez közeli dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Kalancsak falu közelében 2022. február 12-én. Fotó: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk)