A Balkánról kapott éles kritikát Orbán Viktor

Bosznia-Hercegovinában reagáltak a keddi sajtótájékoztatón elhangzottakra. 

2021. december 23., 14:55

Szerző:

Boszniai tisztségviselők és az ország vallási vezetői is elítélték Orbán Viktor és Kovács Zoltán szavait. A magyar miniszterelnököt és nemzetközi szóvivőjét azért bírálták, mert korábban arról beszéltek, hogy nehézségeket okozhat Bosznia-Hercegovina az Európai Unióba történő integrációja, amiért  az országban nagy létszámú muszlim vallású kisebbség él, írja az Al-Jazeera.

Orbán szóvivője, Kovács Zoltán a következőket posztolta Twitterre:

„Az a kihívás Boszniával szemben, hogyan integráljunk egy 2 millió muzulmán lakosú országot.”

Orbán keddi maratoni sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az uniós országok szempontjából kulcskérdés lehet, hogyan kezelik egy olyan ország biztonságát, amelynek kétmillió muszlim lakosa van.

Boszniában heves reakciókat váltottak ki a magyar miniszterelnök szavai. Egyes bosnyák pártok Orbán közelgő, hivatalos szarajevói látogatásának törlését kérték, illetve Huszein Kazanovics, az iszlám közösség vezetője xenofóbnak és rasszistának nevezte a miniszterelnök kijelentéseit. 

„Ha ezek az ideológiák válnak az egyesült Európa politikájának alapjává, akkor az visszavezet bennünket abba az időbe, amikor az európai egységet hasonló fasiszta, náci, erőszakos és népirtó ideológiákra kellett építeni, amelyek a holokauszthoz és egyéb szörnyű bűncselekmények vezettek”

– áll a vallási vezető közleményében.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor az Európai Parlamnt plenáris ülésén Strasbourgban, 2018. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)

21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.