800 uniós civil állampolgár fogja alakítani Európa jövőjét

Közvetlen javaslatokat tehetnek az Európai Unió intézményeinek.

2021. október 2., 10:09

Szerző:

200 európai uniós állampolgár vett részt a napokban egy a kontinens jövőjéről szóló, civilek bevonásával rendezett konferencián. A polgárokat véletlenszerűen választotta ki egy független közvélemény-kutató cég, figyelembe véve az EU sokszínűségét. Fontos volt ebben a földrajzi származás, a nem, a társadalmi-gazdasági háttér és a képzettségi szint, valamint a kor – a résztevők egyharmada 25 évesnél fiatalabb volt, írja a Népszava.

A portál megpróbált többet megtudni az öt magyar résztvevőtől, azonban közülük négyen nem akartak vagy mertek nyilatkozni a tapasztalataikról. Egyedül a már nyugdíjas Szőczei Zsuzsanna vállalta a beszélgetést, aki elmondta, korábban a bankszektor informatikai területén dolgozott vezetőként, így a digitális kihívásokról szóló viták érdekelték leginkább. A viták során azt hangsúlyozta, hogy „Európának fel kell vennie a versenyt az amerikai és az ázsiai piaccal, különben végleg elhúznak mellettünk.”

A polgárok négy darab 200-200 fős vitacsoportra osztva négy témakört járnak majd körbe: a gazdaság, és a társadalmi igazságosság, a munkahelyek, a kultúra, a sport, a digitalizáció, és az európai értékeket is érintik majd. Szóba fog kerülni továbbá az éghajlatváltozás, az egészség, valamint az unió és a migráció témaköre is. A civilek ajánlásokat is megfogalmaznak majd, amelyeket az általuk választott küldöttek az EP plenáris ülésén terjesztenek elő, az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság pedig vállalta, hogy saját hatáskörén belül és a szerződésekkel összhangban megvizsgálja, miként lehetne a polgárok által felvetett és általuk fontosnak tartott ügyekben valóban hatékonyan továbblépni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.