Két napja maradt az elsüllyedt tengeralattjáró legénységének

Ha nem találják meg az eltűnt tengeralattjárót, az 53 fős legénység hamarosan levegő nélkül marad. 

2021. április 22., 15:35

Szerző:

– Szombatig van elegendő oxigénje a Bali partjainál elsüllyedt indonéziai tengeralattjáró legénységének – jelentette be az ország haditengerészetének vezérkari főnöke, Judo Margono admirális, hozzátéve, hogy az időjárás kedvez a mentési munkálatoknak. Más katonai források azt közölték, a tengeralattjáró jó állapotban volt a baleset idején.

A tengeralattjárón 53 fős legénység teljesített szolgálatot, amikor eltűnt. Hat hadihajó, egy helikopter és 400 ember bevonásával folyik a keresése – írta a BBC.  

Az indonéz védelmi minisztérium bejelentette, hogy Ausztrália, az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Szingapúr és India is felajánlotta segítségét a mentéshez. Joko Widodo indonéz elnök ennek kapcsán kijelentette: a legfontosabb a hajón tartózkodó 53 ember kimentése, akinek sorsa egyelőre ismeretlen.

A 44 éves, német gyártmányú KRI Nanggala-402 típusú hadijárművel mintegy 95 kilométerre a parttól vesztették el a kapcsolatot. A tengeralattjáró Bali szigetétől északra, szerdán a kora reggeli órákban torpedógyakorlatot folytatott. A haditengerészet szóvivője, Julius Widjojono admirális azt mondta, hogy a tengeralattjáró gyaníthatóan 600-700 méteres mélységben van. Felhívta a figyelmet arra, hogy a járművet úgy tervezték, hogy 250-500 méteres mélységig merüljön. Ezen túlmenően azonban már veszélyes lehet számára a mélység.

A keresésben résztvevők egy olajfoltot fedeztek fel azon a helyen, ahol a tengeralattjáróval még megvolt a kapcsolat. Lehetséges, hogy a nagy víznyomás hatására megrongálódott a tengeralattjáró üzemanyagtartálya, de az is, hogy a legénység így próbált meg üzenni a hollétéről.

Indonéziának öt tengeralattjárója van, a most eltűnt KRI Nanggala-402-t az 1970-es években építették; 2012-ben felújították Dél-Koreában. A haditengerészet szóvivője szerint ez volt az első olyan baleset, aminek során eltűnt egy tengeralattjáró.

Utoljára 2017-ben tűnt el egy argentin tengeralattjáró az Atlanti-óceánon, 44 fős legénységgel. A roncsot egy évvel később találták meg, a nyomozás szerint a hajótest berobbant.

 

(Kiemelt kép: a BBC grafikája az eltűnés helyszínéről.)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.