Egyetlen szó miatt utasította el a belga válogatott mezét a FIFA

Úgysem találná ki, mi az, és mi volt vele a baj.

2022. november 21., 21:20

Szerző:

Nem engedélyezte a katari vb rendezéséért felelős FIFA Belgium válogatottjának mezdizájnját, írja a 444. A FIFA kifogása a mezekkel egyrészt az volt, hogy a póló gallérja enyhén szivárványszínekben játszik. De emellett döntő mértékben esett latba az is, hogy a mezen egy angol szó is szerepelt, ami a szivárványos gallérral együtt szerintük már sértené a Katar által megkövetelteket, amelyek szerint az LMBT-ügyek melletti kampányt a világbajnokságon a szigorúan vallásos muszlim ország nem engedélyezi.

Belgium csapata ugyanis egy olyan szót írt fel eredeti mezterveire, amely a FIFA szerint ebbe a kategóriába esett volna. A belga válogatott hiába érvelt úgy, hogy a minták a hazai Tomorrowland fesztivált idézik meg, mármint az ott sorra kerülő tűzijátékot, emellett a tervező szerint az egyenlőséget és elfogadást is szombolizálják.

A szó, amin a FIFA kiakadt és nem engedélyezte pedig az angol LOVE (szerelem, szeretet) szó volt.

Így tehát nem csupán az ugyancsak az LMBT-jogokra utaló One Love karszalagért osztanának ki katari nyomásra sárga lapot, de még ezekért a mezekért is. A FIFA-t sokan kritizálták azért, mert túl szervilisen viselkedik a katari kívánalmakkal szemben, például egy ilyen karszalaga, vagy mez viselését sárga lappal büntetné, így az összes játékos elállt ezektől.

(Kiemelt kép: Roberto Martinez, Belgium szövetségi kapitánya az edzéseket figyeli Katarban. Fotó: JACK GUEZ / AFP)

Egyértelműen a válogatottól történő visszavonulására utalt Karim Benzema, a franciák aranylabdás csatára, aki sérülés miatt nem szerepelt a vasárnap, honfitársai ezüstérmével zárult katari labdarúgó-világbajnokságon.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy Tamím bin Hamád Ál Száni, Katar emírje a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjét követő díjátadón egy arany szegélyű, átlátszó fekete palástba bújtatta Lionel Messit, aki a győztes argentinok csapatkapitányaként éppen átvenni készült a trófeát.