Rendkívül izgalmas hajrában győzött Hollandia Szenegál ellen

A holland válogatott két hajrában szerzett góllal 2-0-ra legyőzte Szenegált a katari labdarúgó-világbajnokság A csoportjának hétfői összecsapásán.

2022. november 21., 19:21

Szerző:

A hollandok a kapus Andries Noppert személyében újoncot avattak: a Herenveen 28 éves hálóőre először léphetett pályára a nemzeti csapatban. A szenegáliak kezdőcsapatában kilenc olyan labdarúgó kapott helyet, aki ott volt a januárban Afrika Kupa-győztes keretben. A csapat legnagyobb sztárját, a sérülés miatt hiányzó Sadio Manét Krepin Diatta pótolta. Ott ült a szenegáliak kispadján Ismail Jakobs, akivel kapcsolatban korábban "adminisztrációs problémák" vetődtek fel: a kétszeres válogatott hátvéd az U21-es korosztályban még német színekben szerepelt, de hétfőre minden akadály elhárult a pályára lépése elől.

A találkozó első félidejében mindkét együttes a támadójátékot részesítette előnyben, nagy helyzet azonban nem alakult ki egyik kapu előtt sem, mert az utolsó passzokba rendre hiba csúszott, olykor a védők mentettek önfeláldozó módon, vagy éppen a befejezés nem sikerült.

A második játékrészre nem változott jelentősen a játék képe, az első veszélyes lövésre a 65. percig kellett várni: Dia rövid sarokra tartó lövését védte Noppert, majd nyolc perccel később Gana próbálkozásánál kellett bravúrt bemutatnia. Az utolsó negyedórában is a szenegáliaknál volt többet a labda, de a hollandok az afrikaiak védelmének rövidzárlatait kihasználva végül győzelemmel rajtoltak.

Eredmény:
A csoport, 1. forduló:
Szenegál-Hollandia 0-2 (0-0)
----------------------------
Doha, al-Tumama Stadion, 41 721 néző, v.: Wilton Sampaio (brazil)
gólszerzők: Gakpo (84.), Klaassen (99.)
sárga lap: N. Mendy (94.), Gueye (96.), illetve De Ligt (56.)

Szenegál:
---------
Eduoard Mendy - Youssouf Sabaly, Kalidou Koulibaly, Abdou Diallo (Ismail Jakobs, 62.), Nampalys Mendy - Cheikhou Kouyate (Pape Gueye, 73..), Idrissa Gana Gueye, Pape Abdou Cisse - Krepin Diatta (Nicolas Jackson, 74.), Ismaila Sarr, Boulaye Dia (Bamba Dieng, 69.)

Hollandia:
----------
Andries Noppert - Daley Blind, Nathan Ake, Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Denzel Dumfries - Steven Berghuis (Teun Koopmeiners, 79.), Frenkie de Jong, Cody Gakpo (Marten de Roon, 94.) - Steven Bergwijn (Davy Klaassen, 79.), Vincent Janssen (Memphis Depay, 62.)

II. félidő:
-----------
84. perc: De Jong bal oldalról érkező beadására Gakpo robbant be középen, Mendy rosszul jött ki, így a középpályás hatméteres fejese nyomán az üres kapuban landolt a labda (0-1).
99. perc: Egy fejjel megcsúsztatott kapuskirúgással Depay indult meg, 17 méteres lövését Mendy még hárította, de a kipattanót Klaassen ballal a rövid sarokba lőtte (0-2).

(Kiemelt kép: Gólját ünnepli Klaassen De Jonggal és Depay-jel a Hollandia-Szenegál világbajnoki csoportmérkőzésen 2022. november 21-én Katarban. Fotó: OZAN KOSE / AFP)

Egyértelműen a válogatottól történő visszavonulására utalt Karim Benzema, a franciák aranylabdás csatára, aki sérülés miatt nem szerepelt a vasárnap, honfitársai ezüstérmével zárult katari labdarúgó-világbajnokságon.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy Tamím bin Hamád Ál Száni, Katar emírje a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjét követő díjátadón egy arany szegélyű, átlátszó fekete palástba bújtatta Lionel Messit, aki a győztes argentinok csapatkapitányaként éppen átvenni készült a trófeát.