Zöld Gerillák kecskével mentek az agrárminisztériumhoz

A Zöld Gerilla Mozgalom rendhagyó csütörtöki demonstrációját a tavalyi aszálykárok máig kezeletlen problémája motiválta.

2023. október 5., 18:01

Szerző:

„Több mint egy év telt el érdemi előrelépés és megelőző intézkedés nélkül a tavalyi súlyos aszály óta, amelyben a magyar GDP 3 százaléka is eléghetett„ – állította a mozgalom arca.

„Megeszi-e a fejlődés kecskéje a fenntarthatóság káposztáját?”

– tette fel a kérdést Kulcsár László homokhátsági gazda s egyben Zöld Gerilla az Agrárminisztérium épülete előtt csütörtök délelőttre összehívott sajtótájékoztatón.

A Zöld Gerilla nevű Facebook-csoport alapítója azért villamosozott a Közvágóhídtól a Vigadó térig Bözsi nevű anyakecskéjével és két gerillatársával, Kapás Ágnessel és Balázs Zsolt fotográfussal, hogy az agrártárca illetékeseitől megérdeklődje, van-e valami tervük arra, hogy az Alföld ne száradjon végképp sivataggá – írja a qubit.hu.

„Meggyőződésünk, hogy a jelenlegi víz- és tájhasználati elv és gyakorlat az Alföld kiszárításához vezet, amitől csakis a táji működéshez igazított tájgazdálkodás menthet meg minket” – közölte Kulcsár. A Zöld Gerilla szerint nem egyszerűen környezeti kérdésről van szó, hanem általános gazdálkodási és társadalmi válságról: az ország kiterjedt részei alkalmatlanná válnak a megélhetésre.

„Összeomlik az ökológiai, éghajlati és élelmezési biztonságunk. A hivatalosan felvetett megoldások még mindig nem tudnak kilépni a növekedéses fejlődés koncepciójából, miközben az a gyakorlati tapasztalat, hogy a fejlődés ezen értelmezése kizárja a valódi fenntarthatóságot” – közölte az aggodalmait s hozzátette: édeskevés, ha a regnáló agrárpolitika csupán átnevezi az eddigi vízgazdálkodási, tájhasználati gyakorlatot.

Megoldást is felmutatott a szaktárca illetékeseinek.

Eszerint a jelenleg szántóföldi termelésbe vont területek ötödét, mintegy 1 millió hektárt kell minél előbb vizes művelési ágba venni, hogy a többit továbbra is használni lehessen a korábban megszokott módon.

Arra kérték az Agrárminisztérium illetékeseit, hogy mielőbb tegyék magukévá az eddigi vízgazdálkodási és tájhasználati elvek és gyakorlatok kritikáját, és minden eszközzel segítsék az új víz- és tájgazdálkodási módszerek megismertetését, népszerűsítését az államigazgatás, a gazdálkodók és a lakosság körében.

Arról nem érkezett információ, hogy a szaktárca részéről bárki fogadta volna sajátos demonstráció szereplőit.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: PExels.)