Zavarba hozta a Hír TV műsorvezetője Orbán Balázst, amikor a Pegasus-ügyről kérdezte

Váratlan fordulat egy megszokott beszélgetés közben.

2021. július 21., 07:13

Szerző:

Kedd este Velkovics Vilmos látta vendégül az államtitkárt a Hír TV-n. Az egész interjú a megszokott keretek között zajlott. Aztán történt egy meglepő fordulat, a műsorvezető a Pegasus-botrányról is kérdezte Orbán Balázst. Velkovics Vilmos kérdésében azt az ellentmondást akarta feloldatni az államtitkárral, hogy amíg Szijjártó Péter azt állította, nem vettek semmilyen kémszoftvert, a gyártó azt állítja, igenis adtak el a magyar kormánynak az eddig szupertitkosnak számító programból.

A levegő egy pillanatra ekkor megfagyott a stúdióban, mivel egy igazán fontos kérdés hangzott el. Orbán Balázs pedig bevallotta, hogy nem olvasta a külügyminiszter nyilatkozatát. Az államtitkár határozottan kijelentette, hogy a magyar kormány nem érintett semmilyen módon az ügyben.

Az államtitkár szerint a magyar külügyminiszter hasonlóan más nyugat-európai országokhoz vizsgálatot rendelt el. Arról, hogy pontosan milyen nyomozást  is rendelt el a külügyminiszter a megfigyelési botránnyal kapcsolatban, jelenleg nem állnak rendelkezésre megbízható információk.

A magyar ügyészség azonban nyomoz az ügyben a feljelentések hatására. Mivel a lehallgatások és a megfigyelések belföldön történhettek az Alkotmányvédelmi Hivatal is érintett lehet az ügyben. A belföldi hírszerzést ebből a szervből irányítják. A hivatal Pintér Sándor, vagyis Belügyminisztérium politikai fennhatósága alá tartozik, így Szijjártó Péter nehezen indíthat vizsgálatot egy olyan ügyben, ami nem közvetlen az ő irányítása alá esik.

(Kiemelt kép: Facebook)