A HVG szerint lemondott Zacher Gábor, a főorvos azt állítja, erről szó sincs

2018. április 4., 12:37

Szerző:

Egy újabb, halállal végződő eset után kínálták fel a Honvédkórház sürgősségi osztályát vezető Zacher Gábornak, hogy mondjon le, amit ő elfogadott - tudta meg a HVG. Nem sokkal később a Zoom viszont azt írta, hogy beszéltek az osztályvezető főorvossal, aki szerint erről szó sincs, továbbra is ő vezeti a sürgősségit.

A Zoom szeretett volna interjút kérni Zachertől, amelyet viszont a Honvédkórház vezetősége nem engedélyezett. A főorvos vélekedése szerint a szaktárca, az Emmi tiltotta le az interjúkat a kampány miatt.

Fotó: Fotó: MTI/Mohai Balázs

Március 30-án írtunk arról, hogy egy háziorvos elmondása szerint Zacher Gábor elküldte egyik betegét a Honvédkórház sürgősségi ügyeletéről. A háziorvos vérmérgezés gyanújával küldte be a nőt, de onnan érdemi vizsgálat nélkül hazaküldték azzal a megállapítással, hogy nincs baja, szakmaiatlan volt a beutalás – hangzott el az RTL Klub híradójában. Az asszony másnap ébreszthetetlenné vált, semmire nem reagált, ezért mentő vitte vissza a sürgősségire, ahonnan előző nap elküldték, de az asszony meghalt. Ekkor beigazolódott a vérmérgezés.

Az esetről részletesen beszámolt a HVG-nek Mateisz Erzsébet háziorvos, aki nyílt levelet is megfogalmazott, amelyben no-go zónának nevezte a Honvédkórház sürgősségi osztályát, és vizsgálatot is kért az ügyben. Ennek a kórház nem tett eleget, és a minisztérium visszautasította, hogy ne végeztek volna szakszerű ellátást a kórházban. Ennek ellenére – legalábbis a HVG szerint – Zacher elfogadta, amikor felajánlották, hogy mondjon le a sürgősségi osztály vezetői posztjáról. A beteg januárban halt meg, az ügy múlt héten került nyilvánosságra.

Nem ez volt az első eset, amikor a Zacher vezette sürgősségi osztályt erős kritika érte, amiért nem láttak el időben egy súlyos beteget. Volt, hogy öt és fél órát várakoztattak egy 72 éves, stroke-os beteget, és Vathy Zsuzsa író is egy allergiás rohamba halt bele, miután szintén öt órán át várakoztatták érdemi ellátás nélkül. 

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.