Napi MÁV: újabb vonat robbant le, majd hagyták a forró peronon az utasokat

Lerobbant a Bécsbe tartó vonat, a forró peronon maradtak az utasok. 70 perc múlva jött a következő járat, de sokakat még arról is leküldtek. Mint kiderült: sem az osztrákoknak, sem a MÁV-nak nem volt a közelben mozdonya.

2024. augusztus 12., 10:24

Szerző:

Újabb MÁV-os rémtörténetről számolt be a Telex. Olvasójuk a vasárnap délutáni EuroCity nemzetközi járattal próbált Győrből Bécsbe jutni, de a vonat  egy óra után az osztrák határ előtt, Hegyeshalomnál megállt.

Először bemondták, hogy a vonat elromlott és próbálják megjavítani, majd leszállították az utasokat. Bettina szerint leszálltak, de semmilyen tájékoztatást nem kaptak arról, mikor és hogyan utazhatnak tovább. A hegyeshalomi megállóban nincs árnyék, az utasok a kora délutáni hőségben ott vártak. Bettina szerint a MÁV-tól annyit mondtak nekik, hogy a következő vonatra felszállhatnak, de azt nem tudták megmondani, az pontosan mikor jön. Bettina szerint időközben jött egy vonat Budapestről Bécsbe, de mivel azt egy másik társaság üzemeltette, nem engedték rá felszállni az utasokat.

Végül, jóval később megjött a várva várt Railjet, amire fel is szálltak. Ott viszont szóltak nekik, hogy akinek nincs ülőhelye, az szálljon le, mert álló utasokkal nem indulnak el. Ekkor szerinte már azt mondták, hogy őket egy pótlóbusz fogja tovább vinni.

A lap megkérdezte a MÁV-ot, akik azt írták: „Sem az osztrák, sem a magyar vasúttársaság nem rendelkezett szabad mozdonnyal a közelben, így nem tudott egyik fél sem új járművet küldeni, ezért kellett az utasoknak másik járatra átszállnia. Az utasok 70 perccel később, 14:36-kor a következő Railjettel (rjx 12064) utazhattak tovább. 

MÁV-Volán összeolvadás: a buszokon is bevezetik a helyjegyeket

Ahogyan azt lapunk is megírta, jövő januártól már nem lesz többet látható a Volánbusz elnevezés, miután a vállalat egyesül a MÁV-val. Az egyesüléssel újítások is várhatók, a MÁV legfrissebb közlése szerint ugyanolyan helyjegyeket lehet majd venni a buszokra, mint amiket a nem InterCity-vonatokra adnak jelenleg. A rendszert több lépésben tervezik bevezetni. 

Következő lépés

Az ország- és vármegyebérletek, illetve az azokra épülő új tarifarendszer kialakításának következő lépéseként fokozatosan a buszjáratokon is bevezetik – a távolságtól független 300 forintos – egységes helyjegyet – közölte a MÁV hétfőn az MTI-vel. A közlemény tanúsága szerint így könnyebben áttekinthetővé és egységesebbé válik a tarifarendszer, ráadásul a legutóbbi frissítést követően, amikor a vasúttársaság okostelefon-alkalmazásába is beépítésre került az EMMA elnevezésű, egységes menetrendi kereső és útvonaltervező szolgáltatás, most a MÁV-applikációban is folytatódik a két szolgáltató integrációja: hétfőn elindult a Volán-járatokra érvényes új, választható helyfoglalási rendszer is.

Online olcsóbb 

Jelezték, hogy a helyjegy nemcsak a MÁV-applikációban váltható meg, hanem a jegy.mav.hu felületén, a vasúti és autóbuszos pénztárakban és a MÁV-START automatáiban is. A digitális csatornákon – tehát a MÁV-mobilalkalmazásban vagy jegy.mav.hu weboldalon – vásárolt helyjegy 5 százalékkal olcsóbban, mindössze 285 forintért érhető el  – írták. Közölték azt is, hogy az új, egységes helyjegy először a Budapestről induló és oda érkező távolsági autóbuszokon, a következő lépcsőben pedig a vidéki városok között lesz igénybe vehető. Az újításnak köszönhetően a helyjegyet vásárlók csúcsidőben, fokozott utasforgalom mellett is garantált ülőhelyen, kényelmesen utazhatnak – közölte a MÁV. A társaság kiemelte azt is, hogy nem lesz kötelező a helyjegy megváltása, azonban a frekventált járatokon fontos lesz, mert akinek nem lesz, az csak a szabadon maradt üléseken utazhat majd. 

(Fotó: 168.hu)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.