Vona Gábor pártot alapít és nem fog együttműködni senkivel

Párttá alakul a Második Reformkor.

2023. szeptember 7., 12:24

Szerző:

Vona Gábor a 2018-as választások után úgy érezte, politikai szemléletváltásra van szükség, ezért létrehozta a Második Reformkor Alapítványt, majd 2022-ben egyesületet is alapított, most pedig pártalapításra készül. Állítása szerint nagyszerű hálózatot építettek ki az elmúlt négy-öt évben. 

A közéleti szereplő meglátásában a második reformkor az ország számára önszerveződő Magyarországot, a félelmekre épülő társadalom helyett egy önbecsülésen alapuló társadalmat, a civakodó magyarság helyett együttműködő közösséget jelentene. 

„Nem ideológiák és oldalak mentén, hanem egy politikai szemlélet szerint gondolkodunk, amit úgy hívunk: reformkoriság, ami a törzsi civakodás helyett a hidak építését jelenti”

– idézi Vonát az Index. 

 

A Második Reformkor-közösségnek politikai identitása született, és „látva a hazai politika kiúttalanságát, a kormánypártok egyre erőszakosabb rendszerépítését és az ellenzéki pártok tanácstalanságát”, úgy érzik, ki kell lépniük a civilség keretei közül a pártpolitikába. 

 

Vona kijelentette, hogy senkivel nem fognak együttműködni a jelenleg működő pártok közül.

A párt elnöke Vona Gábor lesz, alelnökei pedig Farkas Bence, Orbán Miklós, Pekárné Farkas Emese, Szilvási Andrásné, Szőke Balázs, Tóth Tamás. A szóvivő Burány Árpád, a pártigazgatói tisztet pedig Dakó József tölti be. A Második Reformkor szakmai igazgatója Búzás Balázs, kommunikációs vezetője Száki Adrián.

Legfontosabb ügyeik pedig a következők: fiatalok életkezdése, egészségügyi prevenció, óvodai ellátás, családi vállalkozások, munkavállalói jogok, online népszavazás, pártmentes önkormányzatiság, herbál elleni harc, élelmiszer-ellátás és mezőgazdaság.

Nem Vona Gábor az első, aki a Jobbikból való kilépése után saját pártot alapít: belőlük vált ki a Toroczkai-féle Mi Hazánk, Volner János, a Jobbik egykori alelnöke is létrehozta a sajátját, legutóbb pedig Jakab Péter egykori Jobbik-elnök jelentette be, hogy mozgalma, a Nép pártján párttá alakul. 

(Kiemelt képünön Vona Gábor 2018. március 14-én. MTI Fotó: Komka Péter)