Találós választ adott Vona Gábor, visszatér-e a politikába

Jakab Pétert ekézte és a Jobbik jövőjét találgatta két volt jobbikos, Vona Gábor és Bencsik János az ATV-n. 

2022. május 15., 11:55

Szerző:

Mi volt a Jobbik akkor, amikor beléptek a pártba, és mi most? Kért-e segítséget Sneider Tamás vagy Jakab Péter Vona Gábortól? Mi volt a Jobbik történetében a fordulópont Bencsik János szerint? Visszatér-e Vona Gábor a politikába? Vona Gábort, a Jobbik egykori elnökét, a Második Reformkor Alapítvány alapítóját és Bencsik Jánost, a párt volt országgyűlési képviselőjét, a Polgári Válasz elnökét kérdezte az ATV.

Vona Gábor a Jobboldali Ifjúsági Közösség egyik alapítója volt, ebből lett később a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Korábban 2001-2003 között a Fidesz tagja volt, majd amikor a Jobbik párttá alakult, kilépett a Fideszből, illetve Orbán Viktor polgári köréből is. Bencsik János 2009-ben lépett be a Jobbikba, de már 2006-ban közel került a párthoz.

2018-ban Vona Gábor úgy döntött a választási vereség után, hogy lemond nem csak az elnöki posztról, de a mandátumáról is. A műsorban arról beszélt, az, hogy az elnöki tisztségről lemond, nem volt kérdés, hiszen megígérte. Annak, hogy abbahagyta a pártpolitikai tevékenységét és nem vette át a parlamenti mandátumát, két oka volt: az egyik, hogy érezte, hogy összefogás lesz, a másik, hogy

nem érezte magát alkalmasnak már arra, hogy politikai vezető maradjon.

Bencsik János szerint 2018 tavaszán a Fidesz-kétharmad után Vona Gábor lemondása plusz sokként érte a pártot. Vona lemondása megosztotta a Jobbikot: volt, aki úgy állt hozzá, a volt pártelnök tartja az ígéretét, azonban sokan úgy érezték, hogy a kilépéssel cserbenhagyta a pártot. A Vona Gábor után támadt űr betöltése iránt óriási igény volt – tette hozzá. Vona megjegyezte, hogy szerinte az lett volna a cserbenhagyás, ha egzisztenciális okok miatt nem mond le, valamint azt is hozzáfűzte, hogy Sneider Tamásnak és Jakab Péternek is felajánlotta, hogy bármikor, bármiben segít, amivel Sneider néhányszor élt, Jakab viszont nem élt vele.

Jakab Péter, a Jobbik jelenlegi elnöke szerint radikális változás lenne, ha a választási eredményre úgy reagálna, hogy követné a korábbi pártelnök Vona Gábor példáját, és elmenne „Mészáros Lőrinc lapjához »szakérteni«”, de szerinte ezért csak a Fidesz imádná, mert valójában nekik tenne szívességet” – erről egy Facebook-posztjában értekezett Jakab.

Vonát nem lepte meg Jakab nyilatkozata, ugyanis szerinte

a Jobbik elnöke az utóbbi időszakban hajlamos átvenni a Demokratikus Koalíció kommunikációját,

és a DK-nak mindig is ez volt a kommunikációja. 2018 óta azt tapasztalta, hogy „elindult egy lassú átmosása a lelépésében lévő erkölcsi tőkének azzá, hogy ez egy árulás”.

Korábban Vona Gábor támogatásáról biztosította Jakab Péter elnöki ambícióit, később viszont számtalan kritikát fogalmazott meg a pártelnökkel szemben. Mint mondta, azért támogatta Jakab elnökségét, mert nem látott más alternatívát, és amikor Jakab országosan ismert politikussá vált az az elnöksége utolsó szakasza volt, és szóvivőként zseniálisnak tartotta. Mikor Jakab Péter frakcióvezető volt, azt mondta Vona Gábor neki, hogy ha elnöki ambíciói vannak, akkor meg kell tudnia szólítani az értelmiségi réteget is, és azt gondolta, Jakab célja is az, hogy egy polgári középosztályt szólítsanak meg, azonban a későbbi politizálásán nem ez látszott már.

Bencsik fordulópontnak tekinti 2019 augusztusát, amikor a Jobbik értelmiségi holdudvartalálkozóján Jakab Péter hadat üzent az értelmiségi politizálásnak. „Ott mi elhűltünk azon a beszéden, amit ő elmondott. Gyakorlatilag mindennel szembement, ami annak az értelmiségi találkozónak a hangulatát idézte.

Egy értelmiség-ellenes kirohanásokkal tarkított beszéd volt”

– mondta Bencsik János, aki szerint érződött Jakab Péteren, hogy az ideologizáló, polgároskodó, nemzeti vonalat egy felesleges, értelmetlen időtöltésnek tartja. Fontos lépcsőfokként emelte ki azt is, hogy a Mi Hazánk kiválása után a jobbközép, mérsékelt, néppárti rész egy külön hullámban lett elüldözve a pártból.

2018-ban, de még a vereség után is volt egy olyan terv, hogy az erős bázissal jelentkező Jobbik és a Nolimpia után feljövőben lévő Momentum együtt MSZP-DK-Párbeszéddel szemben egy jó pólust tudna képezni – árulta el Bencsik János. Ám néhány héttel az EP-választás előtt, 2019. április 6-án Donáth Anna kiállt és bejelentette, hogy csatlakoznak az MSZP-DK-Párbeszéd együttműködéshez, amit Bencsik szerint nagy gyomrosként élték meg. Vona Gábor ehhez hozzátette: 2016-ban győzködte arról Schiffer Andrást, hogy fogjanak össze. Szerinte a Jobbik-LMP egy erős szövetség lehetett volna, egy olyan pólus, ami tudta volna az ellenzéki politikát tematizálni.

Ami a jövőbeni terveket illeti, Bencsik János a Polgári Válasz elnökeként elmondta: a következő ciklusban is próbálnak polgári alternatívát nyújtani, időközi választásokon fognak indulni. Arra a kérdésre, hogy várható-e Vona Gábor részéről, hogy ebben a ciklusban várható-e, hogy pártpolitikus lesz, azt válaszolta: „2013 óta lényegében a polgári, konzervatív politikáért dolgozom, ebben a ciklusban is ezért fogok, aztán meglátjuk, hogy hogyan”.

 

(Fotó: Vona Gábor Facebook-oldala)