Völner Pál lemondása a slágertéma a parlament hétfői ülésén

Az ellenzék Varga Judit lemondását követeli, miközben az igazságügyi miniszter még csak meg sem jelent az ülésen.

2021. december 13., 17:03

Szerző:

A parlament hétfői plenáris ülésén az ellenzék képviselők leginkább Völner Pál, a hivatali vesztegetéssel vádolt államtitkár ügyéről akartak többet megtudni, azonban kérdéseik megválaszolását nagyban nehezítette, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter meg sem jelent az ülésen. Helyette a Völner utódjaként kinevezett Répássy Róbert reagált az üggyel kapcsolatos kérdésekre, írja a Telex

A párbeszédes Szabó Tímea azzal kezdte a sort, hogy felsorolta, milyen botrányok buktak ki az elmúlt időszakban a kormánypártok közeléből. A képviselő szerint „már egy komplett Kékfény-adást össze lehetne hozni” az elmúlt időszak híreiből. Megemlítette többek közt Kövér László kabinetfőnökének villaügyét, a házelnök kiszivárgott hangfelvételét, amelyben nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte az ellenzéket, de szóba került a Pegasus-botrány, valamint Simonka György, Boldog István pere is.

Völner ügyéről úgy nyilatkozott: hogy „egy normális országban úgy penderítenék ki az igazságügyi minisztert ilyen esetben, hogy a lába nem érné a földet”. Továbbá azt is sérelmezte, hogy Völner nem mondott le a képviselői mandátumáról. Végül megjegyezte, Völner Pál után Varga Juditnak is ideje lenne lemondania.

Az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt szerint a Völner-ügy „pontosan szimbolizálja, miről szól a kereszténynek és konzervatívnak hazudott Orbán-kormány”, majd csatlakozva Szabóhoz, ő is Varga Judit mielőbbi lemondását követelte. Rétvári Bence államtitkár erre reagálva úgy vágott vissza, hogy az ellenzék közös szombathelyi jelöltjének, Czeglédy Csabának a korábbi bírósági ügyeit hozta elő.

Az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan így folytatta: „Szájer József, Borkai Zsolt, Kaleta Gábor, Simonka György, Boldog István, Mengyi Roland és most Völner Pál ügyei. Bort vedelnek, és vizet prédikálnak. Ez szégyen” – mondta. Hozzá csatlakozott Mesterházy Attila is, aki szerint „ízléstelen, ahogy Varga Judit menekül a felelősség elől”. Később gratulált Répássynak, Völner utódjának a kinevezéséhez, majd hozzátette, az ügy miatt Vargának is távoznia kell a miniszteri posztból. A DK-s Varju László a Völner-ügy kapcsán arról beszélt, hogy „bűnügyi helyszínné vált az Igazságügyi Minisztérium”. Répássy Róbert államtitkár erre úgy reagált, Gyurcsány Ferenc is ült már az ügyészség székében kihallgatáson.

(Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt / MTI)