Kövér László kiadta a titkosszolgálatnak, hogy kik jelentik a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyt

A parlament házelnöke kijelentette, a titkosszolgálat dolgozóiban bízik a legjobban.

2021. november 27., 09:18

Szerző:

Érdekes sorokat tartalmazó hangfelvétel került elő Kövér László házelnökről, aki tavaly februárban a nemzetbiztonsági szolgálatok fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából tartott ünnepséget mondott beszédet az Alkotmányvédelmi Hivatal új székházában, írja a Direkt36. Beszédében arról szólt a házelnök, hogy míg a magyar politikai osztály egyik része önrendelkező államban és öntudatos nemzetben gondolkodik, addig a politika másik része – utalva ezzel az ellenzékre – az önfeladó állam és önmarcangoló nemzet politikai hagyományának jegyében cselekszik”.

Kövér odáig merészkedett ezután, hogy kijelentette: „én ezt a politikai helyzetet tartom a legveszélyesebb nemzetbiztonsági kockázatnak, amely Magyarországot ma fenyegeti”. Tehát konkrétan a Fidesz politikai ellenfeleit jelölte meg nemzetbiztonsági veszélyként az ország egyik legmagasabb rangú közméltósága, a titkosszolgálat képviselőinek irányt mutatva ezzel. A parlament házelnökének voltak még súlyos szavai, mint például amikor az ellenzéket a kommunista Kun Béla mozgalmához hasonlította, majd megjegyezte: az 1990 után kialakult magyar politikai elit utolsó nagy közös célja az euroatlanti integráció volt.

„Annak megvalósulása óta egyre élesebben mutatkozik meg a politikai osztályon belül az eltérő állam- és nemzetfelfogás és ennek minden következménye. A magyarországi politika egyik oldalának szereplői az európai uniós és NATO-tagságunkban az elődeik által több mint száz éve megkezdett és általuk is immár harminc éve folytatott osztályharc internacionalista segítséggel történő, számukra kedvező lezárásának lehetőségét látják”.

Érdekesség egyébként a beszéddel kapcsolatban, hogy maga az esemény nem volt nyilvános, nem jelentek meg róla beszámolók a kormánypárti sajtóban sem. Azonban amikor a Direkt36 felkereste az ügyben a házelnök hivatalát, a beszédet több helyen is közzétették. A házelnöktől eddig sem állt messze az ellenzék támadása, elég ha a többmilliós parlamenti bírságokra, vagy amikor a női képviselőket kirekesztő megnyilvánulására gondolunk.

A beszédében kijelentette azt is, hogy épp a „szolgálatok mai és leendő vezetőiben és munkatársaiban van” a legnagyobb bizodalma, hogy megvédik az országot az általa megfogalmazott veszélytől. Márpedig a rendelkezésre álló tudás szerint a titkosszolgálat ekkor már javában dolgozott. Néhány hónappal Kövér László AH-s beszéde előtt tűnt fel Gémesi György, Gödöllő polgármestere a Pegasus kémszoftver által lehallgatottak közt. A beszéd után néhány hónappal pedig az MSZP-s Páva Zoltánt vették célba. Érdekesség továbbá, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény rendelkezése szerint a szolgálatok egyik legfontosabb feladata „a többpárti rendszeren alapuló képviseleti demokráciának” a védelme.

Kövér Lászlónak egyébként komoly múltja van a szolgálatokkal. Ahogy azt beszéde elején is hangsúlyozta, közel húsz évig volt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagja, 1998 és 2000 között két évig pedig az első Orbán-kormány minisztereként a szolgálatok felügyeletét is ellátta.

(Kiemelt kép: Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

2024. április 23., 07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.