Igazi mexikói felállás Karácsony, Vitézy és Magyar között - totális patthelyzet a városházán

Karácsony szerint a Fidesz nem szavaz meg senkit, a Tisza csak Vitézyt szavazza meg, a DK pedig semmiképpen nem szavazza meg Vitézyt”, ezért majd a főispán küld egy embert, aki kap majd egy kávéfőzőt, de jogkört semmiképpen. 

2024. szeptember 30., 12:01

Szerző:

Volt egy találkozónk valamikor a nyár folyamán, azóta valóban nem találkoztunk. Egyébként emailben kommunikáltunk, úgyhogy az nem igaz, hogy nem vette fel a telefont. Az kétségtelen, hogy azt csak pár napja jelezte, hogy időszerűnek érzi az újabb találkozót. Egyébként nem lett belőle különösebben sikeres megbeszélés – mondta Karácsony Gergely a Telexnek adott interjújában a csütörtöki tárgyalásáról Magyar Péterrel.

A főpolgármester szerint „a Tisza Párt egy olyan furcsa és számomra nehezen értelmezhető politikai stratégiát, de az is lehet, hogy taktikát követ a fővárosban, hogy semmiért sem vállal felelősséget, nem akar semmit, nem vesz részt semmiben, de közben minősítget, és a megválasztott főpolgármestert is akadályozná, hogy teljesítse a felelősségét”.

Vitézy Dávidba lettek hirtelen szerelmesek, csak és kizárólag őt hajlandók megszavazni főpolgármester-helyettesnek

– fogalmazott a főpolgármester. Karácsony ezt abból szűrte le, hogy állítása szerint „világos volt, hogy jelenleg nincs más, akit támogatnának, de jelölni, nyilvánosan felvállalni még őt sem hajlandó” a Tisza Párt vezetője – olvasható a 24.hu szemléjében.

Karácsony szerint Magyarék mesterterve az, hogy „Vitézy minden hatalmi jogkört magához ragadva, kvázi főpolgármesterként vezetné a várost”. Ezért azt a javaslatot tette a pártoknak, hogy Kiss Ambrus maradjon általános, Vitézy pedig legyen városfejlesztési helyettes, ám ez nem fog bekövetkezni, mert „a Fidesz nem szavaz meg senkit, a Tisza csak Vitézyt szavazza meg, a DK pedig semmiképpen nem szavazza meg Vitézyt”. Az alakuló ülésen ezért nem tesz javaslatot a főpolgármester-helyettes személyére.

Volt már ezer nagyobb sérelme a jogállamnak Magyarországon, mint hogy nem volt megválasztva a főpolgármester-helyettes. Csináljuk tovább a munkánkat. Megvárom, amíg a munkaterápia egy kicsit jobb belátásra bírja a pártokat, és esetleg rájönnek arra, hogy itt van egy város, amiért felelősséggel tartoznak. Ha meg nem, akkor a főispán fog rám küldeni valakit főpolgármester-helyettesnek. Ha ez a közgyűlési frakciók szerint így oké, akkor majd a főispán embere kap egy irodát a negyedik emeleten, hozzá egy kávéfőzőt, viszont semmilyen jogkört

– közölte.

Karácsony szavaira reagált Vitézy és Magyar is, előbbi, Facebook-oldalán többek közt azt írta, szerinte „Karácsony kizárólag panaszkodik, másokra mutogat, valótlanságokat állít és persze a Gyurcsány-kormányból hozott szövetségeseinek átmentéséhez ragaszkodik”. Az esetleges főpolgármester-helyettességgel kapcsolatban közölte: az interjú után egyértelművé kell tennie, hogy nem jelentkezik főpolgármester-helyettesnek.

Sőt, Karácsony Gergelynek a kampányban elkövetett hazugságai, személyeskedő, becsmérlő mondatai, 5 év kudarcos városvezetési teljesítménye után erősen el kellett gondolkodnom azon, hogy egyáltalán beszélni van-e értelme erről a felkérésről vele. Budapest azonban fontosabb az egóknál, Budapest fontosabb a személyes érzéseinknél, Budapest fontosabb annál, hogy mennyire tudjuk egymást elviselni, Budapest érdekében megoldásokat kell keresni.

hozzátette:

„Karácsony Gergellyel alig háromszáz voks, 0,04% volt köztünk a különbség úgy, hogy mind a ketten több szavazatot kaptunk, mint bármelyik főpolgármester-jelölt az elmúlt húsz évben, akár Demszky, akár Tarlós, akár öt évvel ezelőtt maga Karácsony Gergely. Soha ilyen szoros nem volt a verseny, és soha nem merült fel korábban, hogy két ilyen erős legitimációval rendelkező korábbi jelölt együtt vezesse a várost. A pártpolitikai csatatér logikája mentén a helyettesi tisztségre erre azonnal nemet kellene mondanom, de én nem így működöm. Engem valóban Budapest érdekel, és azért indultam a választáson, hogy meghaladjam a fővárost béklyóba kötő pártpolitikai csatatér logikáját. Ezért nem utasítottam el a főpolgármesterrel való beszélgetést.”

Magyar szintén Facebook-oldalán reagált, a Tisza Párt elnöke úgy látja, Karácsony „egy hazugságoktól és önellentmondásoktól hemzsegő interjút adott”.

Hogy ki kibe lett szerelmes az utóbbi hetekben, az elég könnyen megállapítható, ha valaki meghallgatja a miniszterelnök és Karácsony Gergely egymásról adott nyilatkozatait, illetőleg ha követi a kettejük közös olimpiai álmait egy csőd szélén álló fővárosban és országban.

– írta Magyar, aki szerint Karácsony megzsarolta őt, hogy ha nem támogatják Kiss Ambrust és Tordai Csabát, akkor inkább senkit nem jelöl helyettesnek.

Hozzátette:

Egy egész nyara volt a főpolgármester úrnak arra, hogy összeállítson egy kompromisszumos működési modellt. Ehelyett inkább a felelősséghárító és az új erőt besározni kívánó kommunikáción dolgoztak a Gyurcsány-kormány másik megbízható szereplőjével, Gál J. Zoltánnal.

(Fotó: Vitézy Dávid Facebook-oldala)