Vitézy Dávid megmondta a tutit a rendőrségnek

A volt közlekedési államtitkár szerint a szabálytalankodáshoz igazodó magatartásra neveli az embereket a rendőrség legújabb Facebook-videójában. 

2023. szeptember 24., 16:47

Szerző:

Feltöltött egy bejegyzést a Facebookra a rendőrség, amelyben a gyalogosoknak adnak útmutatást a zebrán való átkeléshez. A húsz másodperces videóban három szabályt fogalmaznak meg: 

Ha érkezik egy jármű, és el tudod olvasni a rendszámát, akkor közel van. Ha azt is látod, hogy férfi vagy nő vezet, akkor nagyon közel van. És egész addig nem lépsz le elé, amíg bele nem néztél a vezető szemébe. Ha átengedett, akkor nyomjál neki egy lájkot, lehet legközelebb is át fog engedni.

Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár reagált a tömör oktatóvideóban elhangzottakra. Szerinte a rendőrség dolga a szabályok betartátása, és ebbe nem tartozik bele az, hogy a gyalogosnak a kijelölt gyalogátkelőhelyen az érkező gépjármű rendszámát, nemét vizsgálja, az főleg nem, hogy lájkkal kell megköszönnie, hogy átengedik, hátha akkor az autós máskor is betartja a szabályokat.

Vitézy Dávid végezetül arra is kitért, hogy a rendőrség menjen ki a zebrákhoz és tartassa be a KRESZ-t, ne a szabálytalankodáshoz igazodó magatartásra nevelje az embereket. „Ez ugyanis teljes szereptévesztés és mivel a szabálytalankodást tekinti alapnormának, ezáltal rendkívül káros is” – emelte ki, hozzátéve, hogy a KRESZ kimondja:

„Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.”

 

(Zebrákkal gazdagodott a Blaha Lujza tér. Fotó: Budapest Városháza Facebook)