Sírva mondanak fel a tanárok

Nem lehet tudni hányan tartanak ki fizetés nélkül a Szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban, és hányan fognak távozni, ha nem javul a helyzet. 

2023. szeptember 18., 10:16

Szerző:

Ahogy arról a 168 óra is beszámolt nem tudja kifizetni a béreket az Iványi Gábor nevével fémjelzett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, miután „a kormány illetékes minisztere és államtitkárai utasítására a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) az elvégzett munkánk után járó alapnormatívát is drasztikusan csökkentette, majd teljes mértékig elkobozta”. Emiatt elakadtak a munkavállalók fizetésében, miközben háromezer mélyszegénységből érkező gyerek oktatását és ellátását, illetve több száz hajléktalan, kórház és idősotthon ellátását kell megoldaniuk. A Telex tudosítása szerint a bizonytalanság már a a Szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium dolgozói sem kapták meg a hó elején a teljes fizetésüket:

Szeptember 15-én ugyan beérkezett az alapnormatíva, de kevesebb pénzt kaptak, ami a két hónapra járt volna és a közel 60 fős létszámú tanári karból négyen felmondtak. A Wesley diákjai közül sokan szociálisan hátrányos helyzetű családban élnek, igen kevés pénzből gazdálkodnak.

„Hozzák a kis 2-3 ezer forintjukat, és ide akarják adni, hogy jaj, csak ne szűnjön meg az iskola, mert akkor nem tudják, hogy mi lenne a gyerekükkel” 

– mondta Tóth Éva  igazgatóhelyettes. 

„Volt olyan szülő, aki betelefonált, hogy ő lemond a dohányzásról, és azt a pénzt, amit eddig cigarettára költött, ezután az iskolának adja, mert tudja, hogy a gyereke máshol elvész”

– tette hozzá. 

Az iskola vezetői a diákok szüleit is arra kérték, mint a tanárokat, hogy a gyereknek ne beszéljenek a nehézségekről, igyekezzenek megtartani a nyugodt légkört. Az óvodába, az általános és a középiskolába összesen majdnem 200 gyerek jár. A Wesley-t 2007-ben alapította a Testvérközösség, és 2014-től van együtt minden tagozat a jelenlegi épületben.A Wesley-ben minden gyerekkel szakmai munkacsoport dolgozik, amelyben gyógypedagógiai asszisztens, tanító illetve szaktanár, az osztályfőnök, továbbá szükség szerint logopédus, mozgásfejlesztő és gyógypedagógus is van.

Ha a Wesley-t a pénzügyi gondok maitt be kellene zárni, az érintett diákok és szülők mellett ez erősen megrendítené Szeged oktatási rendszerét is. Az Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott, a szegedivel együtt országszerte 30 intézményben összesen 400 óvodás, mintegy 900 általános iskolás, és majdnem 600 középiskolás tanul. Az intézményekben mintegy ötszázan dolgoztak eddig. 

Iványi segélykérő felhívást tett közzé, itt lehet róla olvasni. 

(Kiemelt képünkön: Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium - Szeged. Fotó: az iskola Facebook oldala)

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.