Iványiék csaknem teljes bevételét elvonja a NAV

Krízisalapban gyűjtik a pénzt a dolgozók fizetésére.

2023. július 27., 19:49

Szerző:

A NAV havi több mint 100 milliót von le a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) támogatásából. Júliusban eddig mindössze 75 ezer forintot kaptak a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) alkalmazottai – írja a magyarnarancs. A több mint 40 intézményben 20 ezer rászorulóval foglalkozó szervezet jelentős köztartozást halmozott fel, miután a kormány 2012-ben elvette egyházi státuszát, és ezzel a bevételeinek 40 százalékát is. Bár a státuszt azóta sikerült visszaszerezni – részben azért, mert az elvételének jogellenességét az Alkotmánybíróság is kimondta –, az elmaradt támogatásokat azonban nem, és az elmúlt hónapokban a NAV elkezdte levonni a tartozást a az egyháznak járó normatívából.

„Megfosztanak olyan jogainktól, amikért a kommunizmusban nyolc évig küzdöttünk. Még fölfüggesztett börtönbüntetést is kaptam akkor, az utcán prédikáltam öt éven át. Hát ez a világ jön vissza az egyik rendszerváltó pártnak a vezetésével, amely elnökének az első két gyerekét például én kereszteltem”

 – mondta Iványi Gábor.

A lelkész szerint a hatalom pusztán azért üldözi az egyházát, mert nyíltan kritizálja Orbán Viktor autokrata módszereit. A MET azonban nem adja fel: az egyház most szponzorokat keres, az adományozóktól pedig egy krízisalapba gyűjti a pénzt a dolgozók fizetésére. Tavaly egyébként 52 ezren adták nekik az adójuk 1 százalékát, ezzel negyedikek lettek az egyházak sorában.

(Kiemelt képünkön: Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, metodista lelkész. MTI Fotó: Kallos Bea)