Visszavonták a betegek laborvizsgálatainak országos korlátozását

Kunetz Zsombor: Visszavonta az a magánszolgáltató a háziorvosok laborvizsgálat igénylő korlátozását, amely az országban számos helyen lát el közfinanszírozott laboratóriumi szolgáltatást.

2023. július 20., 11:49

Szerző:

A háziorvosoknak az egy laborvizsgálattal kérhető paraméterek számát 15 darabban korlátozta a szolgáltató azzal, hogy az efeletti paraméterekről a laborszolgáltató orvosigazgatója dönt, előírta továbbá a sürgősségi laborigények indokolását is a háziorvosok számára, amelyeket szintén a laborszolgáltató orvosigazgatója bírált volna el a jövőben. Most ezen intézkedések kerültek visszavonásra – írja Kunetz Zsombor a 444.hu-n megjelent cikkében.

A korlátozásokra eredetileg azért lett volna szükség, mert a laborvizsgálatok száma nyolcszorosan haladta meg azt a mennyiséget, amely vizsgálatszámot a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) teljes áron finanszírozott. Az ezen felüli laborvizsgálatokat a NEAK töredék áron finanszírozza, így ez komoly veszteséget jelent a laborszolgáltatók számára 

– teszi hozzá.

Igaz az is, hogy eredetileg ez év március elsejével az egész országban a közfinanszírozott laborszolgáltatást államosították volna, és az egész a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasághoz került volna. Azonban ez sem sikerült, valószínűleg itt is az előkészítetlenség miatt csúszik a teljes államosítás, addig is veszteségbe kényszerítve a magánszolgáltatókat – foglalja össze a kialakult helyzetet Kunetz Zsombor.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.