Az egész országban korlátozzák a betegek laborvizsgálatait

Ez derül ki abból a levélből, amelyet egyes Pest megyei háziorvosok részére küldtek meg a napokban. 

2023. július 10., 13:29

Szerző:

A levél lényege az, hogy az egy labor-kéréssel kérhető laborparaméterek számát 15 darabban korlátozzák, azaz tizenötféle elemet lehet egyszerre kérni. Ugyanígy korlátozzák a háziorvosok által kérhető sürgős laborkéréseket is, amelyek okát a jövőben indokolni kell, és a sürgősség tényét a laborszolgáltató orvosigazgatója fogja eldönteni a rendelkezésére álló adatok alapján – írja a 444.

Mindezen korlátozásokat és megszorításokat azért kénytelen bevezetni a laborszolgáltató, mert a laboratóriumi vizsgálat is a Teljesítmény Volumen Korlát (TVK) alá eső szolgáltatás. A TVK az Egészségtudományi Fogalomtár meghatározása szerint „a járóbetegellátásra és az aktív fekvőbeteg-szakellátásra vonatkozóan szolgáltatónként, éves szinten, havi bontásban meghatározott elszámolható teljesítmény mennyiség.”

Ezen teljesítményen belül egy egységnyi finanszírozás 1,98 forint értéket képvisel, ami azonban a NEAK által meghatározott teljesítmény felett van, arra minimális finanszírozást nyújt, jelen esetben egységenként 0.144 forintot, azaz a normál finanszírozás hét százalékát. Így minél nagyobb arányú a NEAK által töredéken fizetett szolgáltatás, a szolgáltatónak annál nagyobb vesztesége keletkezik. Ebben a helyzetben az év első öt hónapjában 804 százalékos volt NEAK limiten felüli túlteljesítés. Ezért volt szükséges a szolgáltatói oldalról visszafogni a laborvizsgálatok számát, hiszen a TVK-n felüli rész masszív veszteségként jelenik meg. Ráadásul az elmúlt időszakban a szolgáltatás költsége az energiaválság és az infláció miatt jelentősen emelkedett.

A probléma nemcsak országos volta és a betegeket érintő súlyos korlátozás miatt jelentős, hanem az egész egészségügyi ellátóhálózatra komoly nyomást helyez. Ugyanis amit eddig a háziorvosok meg tudtak oldani saját kompetenciájukkal, azt most jelentősen csökkenti ez a szabályozás, ami mind-mind az akut ellátásra, azon belül is leginkább az amúgy is rendkívül leterhelt, feladatát már ellátni nem tudó sürgősségi ellátásra borul.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Aline Morcillo / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.