Figyelem, kiadták a figyelmeztetést: zivatarok, felhőszakadás és jégeső is lehet

Az éjszaka második felében délnyugat felől érkezett záporos csapadéktömb fokozatosan kelet, északkelet felé helyeződik át. A reggeli órákban a Dunántúl keleti, északkeleti, illetve az ország középső részein, majd kora délelőtt már inkább a Duna-Tisza közének északi területein helyenként zivatarok is kialakulhatnak.

2024. május 19., 09:34

Szerző:

Vasárnap napközben, újabb hullámban elsősorban a Dunától keletre elszórtan, a Dunántúl északkeleti részén helyenként alakulhatnak ki zivatarok – közölte a met.hu.

Vasárnap napközben, újabb hullámban elsősorban a Dunától keletre elszórtan, a Dunántúl északkeleti részén helyenként alakulhatnak ki zivatarok. Előbbi területen délután, kora este néhol intenzívebb zivatar is előfordulhat, amelyet felhőszakadás (~25-30 mm), viharos szél (60-90 km/h), jégeső (2 cm körüli vagy alatti átmérővel) kísérhet. Kissé nagyobb valószínűséggel a Dél-Alföldön az említett időszakban egy-egy heves zivatarnak (> 90 km/h széllökés, > 2 cm jégátmérő, > 30 mm lokális csapadék) is van esélye.

A meteorológiai szolgálat Facebook-oldalán azt írják: a légköri feltételek a legtöbb helyen - legkevésbé a délnyugati tájakon - a vasárnap napközben is adottak dörgéssel, villámlással kísért csapadékgócok kialakulására, így szabadtéri program esetén érdemes nyomon követni👀veszélyjelzésünket és radarunkat a nap folyamán.

Az esti, késő esti órákban keleten fokozatosan csökken a csapadékhajlam, majd nyugat, délnyugat felől újabb záporok, zivatarok érkezhetnek, illetve alakulhatnak ki.

Zivatarok után zivatarok

Hétfő hajnalra többfelé kiderül az ég, ugyanakkor helyenként maradnak a felhők, amelyekből kisebb számban továbbra is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Gyenge marad a légmozgás, csak zivatar környezetében lehet átmeneti szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul.

Hétfőn napközben erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és fátyolfelhőkre is számíthatunk. Összességében több helyen alakul ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordul. A déli, délkeleti szelet élénk lökések kísérik, zivatar környékén pedig erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A maximum-hőmérséklet 22, 29 fok között lesz - olvasható az előrejelzésben.

(Fotó: Marcus Brandt/dpa/AFP)