Ötmillió forintot juttat a szlovéniai árvízkárosultaknak az ökumenikus szervezet

Az Ökumenikus Segélyszervezet szolidaritását fejezi ki és 5 millió forintos gyorssegélyt utal át a szlovéniai ítéletidő által érintett közösségek támogatására.

2023. augusztus 5., 18:02

Szerző:

Az MTI-hez eljuttatott közleményben felidézték, hogy a Magyarországot is elérő vihar Szlovéniában rendkívül súlyos károkat okozott, miután az ország északkeleti és középső részén huszonnégy óra alatt egyhavi csapadékmennyiség esett le.

Az extrém időjárás számos helyen villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozott, több ezer embert kellett evakuálni, a hatóságok több halálos áldozatról is beszámoltak, de a mentési munkálatok még zajlanak.

Az ország történelmének eddigi legnagyobb természeti katasztrófája rekordméretű károkat vetít előre a szlovén kormányfő szerint, bár a kárfelmérés egyes helyeken még el sem kezdődött – jelezte a segélyszervezet.

Az akcióhoz csatlakozik a Magyarországi Evangélikus Egyház is, országszerte célzott adománygyűjtésre hívják az evangélikus gyülekezeteket.

A katasztrófa károsultjait az adományozók az 1353-as adományvonal hívásával, illetve a www.segelyszervezet.hu oldalon bankkártyával vagy átutalással a 11705008-20464565-ös számlaszámon „Szlovénia” megjelöléssel segíthetik.

(Kiemelt kép: elárasztott falvak a szlovéniai áradásban. Forrás: kiderul.hu)

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.