Vidnyánszky megvédte az oroszbarát zongoristát: ez a nyugati téboly

A Nemzeti Színház igazgatója szerint a nyugati téboly része, hogy szankcionálják azokat a művészeket, akik nem hajlandóak elhatárolódni Putyin elnöktől. 

2022. május 23., 11:33

Szerző:

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója szerint „nagyon hibás történet”, a „Nyugaton zajló téboly” része, hogy szankcionálják a Putyintól el nem határolódó orosz művészeket, írja a hvg.hu.

A rendező megszólalásának apropója, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színpad lemondta Valentina Lisitsa koncertjét, miután a zongorista május 9-én, a győzelem napján lépett fel az oroszok által elpusztított és megszállt Mariupolban.„Fellépésével Lisitsa, a világ nemzeteinek álláspontjával szemben, egyértelműen kinyilvánította az orosz agresszor melletti szimpátiáját” – indokolta a koncert lemondását a fővárosi színház.

„Katasztrofálisnak tartom azt, ami most az orosz kultúra ellen irányul, ez egy nagyon hibás történet”

– fogalmazott a Hír Tv-nek Vidnyánszky az esettel kapcsolatban,  hozzátéve, hogy a Margitszigeti Színház állásfoglalása „a Nyugaton tomboló téboly, azaz eltörléskultúra következménye”.

 
„Az én álláspontom a háború kapcsán világos: borzalmasnak tartom. A MITEM-en ukrán napot szerveztünk. Ezzel együtt az orosz kultúra értékeit, az orosz művészek nagyságát megkérdőjelezni nem lehet. Ha elindulunk egy ilyen úton, akkor két perc múlva kiradírozzuk a történelmünket, a múltunk nagy alkotásait”

– mondta a Nemzeti Színház igazgatója. 

(Kiemelt kép: Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója beszédet mond az évadzáró társulati ülésen a színházban. Fotó: Mónus Márton/MTI)