Videón, ahogy a traffipaxozó rendőröket távozásra szólítja fel a volt polgármester

A traffipax és a forgalmi közlekedés rendőrségi ellenőrzésére vonatkozó szabályok egyértelműek, de Orosz Mihály Zoltán szerette volna, ha ismét a  nagyközönség előtt vehet elégtételt a szerinte szabálytalan eset miatt.

2024. február 18., 12:39

Szerző:

Nagyot futott a Facebookon egy videó, amelyen azt látható, ahogy Orosz Mihály Zoltán volt érpataki polgármester leszidja a rendőröket, mert szerinte szabálytalanul mérték a sebességet egy traffipax segítségével Fehérgyarmaton, egy civil autóból. A volt polgármester először körbekamerázta az ezüst színű Opelt, amely bekapcsolt lámpával, a forgalommal szemben állt meg, hogy mérje a közlekedők sebességét. Orosz Mihály Zoltán azt is élőben közvetítette a közösségi médiában, ahogy betelefonál a rendőrségre és jelenti az esetet. 

A több mint kilencszázezres nézettségnél járó videóban látni, ahogy Orosz azzal megy oda a gyorshajtókra vadászó rendőrökhöz, hogy „már elnézést, tudja, hogy veszélyezteti a forgalmat?”.

Valamivel később az autóból kiszállt két rendőr egyenruhás hölgy, kérték a férfit, hogy ne kamerázzon és hagyja el a helyszínt. Ő azonban nem volt hajlandó ezekre és azt mondta: „brutális ez a jogi analfabétizmus, Fehérgyarmaton mindent meg lehet csinálni?”

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Telexnek elmondta, hogy kivizsgálták az esetet, és megállapították, hogy a rendőrök szakszerűtlenül intézkedtek, és emiatt felelősségre vonták őket. Hozzátették, hogy „a hasonló esetek elkerülése érdekében pedig megtették a további szükséges intézkedéseket.”

Egy rendőrségi forrás a videóval kapcsolatban azt mondta, 

a jogszabályok engedélyezik, hogy a mérést végző rendőrautó gyakorlatilag bárhol, tehát egyébként tilos helyeken is megálljon, csak indokolatlanul ne akadályozza a forgalmat.

Ezt mondta a lapnak Pető Attila, a Kreszprofesszor is, aki ugyanakkor hozzátette, hogy álló járművön tompított fényszórót nem használhatnak.

Nem a traffipax volt az első, ami miatt Orosz Mihály Zoltán telefont ragadott

A maskaráiról és kirekesztő, helyenként kifejezetten középkori városvezetési stílusáról ismertté vált Orosz Mihály Zoltánt először 2005-ben az időközi választásokon választották meg Érpatak polgármesterének, és kezdetben törekvései sikeresnek bizonyultak, főleg a bűnözés területén. Később bevezette az általa kifejlesztett "Érpataki modell" nevű községvezetési tervet, aminek célja a település fejlesztése és a munkanélküliség felszámolása, illetve a bűnözés teljes elfojtása volt, sajátságos eszközökkel. Gyakorlatilag kényszermunkával büntette azokat, akik szerinte vétettek a közösség szabályai ellen.

Személye 2014-től a független online média kedvelt témájává vált. Az általa „balliberális sajtónak” nevezett hírportálok legtöbb esetben éles kritikával ábrázolták a polgármester tevékenységét, ami miatt sokszor került összetűzésbe ezen lapok újságíróival. A volt polgármester jelenleg jogvédelmi tevékenységet folytat családi jogvédelmi területen. 

Orosz Mihály Zoltán nem először került összetűzésbe a rendőrséggel, korábban sikkasztás, hűtlen kezelés és zaklatás vádjával számos büntetőeljárás folyt ellene. 2018-ban a nyírbátori rendőrkapitányság becsületsértés miatt letartóztatta, amit szintén élőben közvetített.

(Kiemelt kép: rendőrség illusztráció. Fotó: Merész Márton)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.