Vezet az ellenzéki szövetség a közvélemény-kutatások szerint

 A Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint vezet az ellenzéki összefogás a Fidesz előtt. Az erőviszonyokat már mindenki máshogy látja.

2021. május 6., 09:40

Szerző:

Kétszer olyan erős a társasházban élőknél az ellenzéki összefogás, mint a Fidesz – többek között ez a különös részlet is kiderült a Publicus Intézet legfrissebb, Népszava számára készült felmérésből. A két politikai tömb nagyjából fej-fej mellett áll, az összes megkérdezett 40 százaléka támogatná az ellenzéki szövetséget (DK, Momentum, MSZP-Párbeszéd, Jobbik, LMP) a Fidesz pedig 37 százalékra számíthatna egy most vasárnapi választáson. 22 százaléknyian egyelőre bizonytalanok, vagy nem akarnak választani, míg a Kétfarkú Kutya Párt 1 százalékon áll.

Az ellenzéki előválasztás továbbra is népszerű: a kormánnyal szemben álló oldal szavazóinak 74 százaléka úgy gondolja, ezzel a módszerrel kell megtalálni a Fidesz ellenfeleit. A MSZP-Párbeszéd hívei a legelkötelezettebbek 87 százalékkal, ugyanakkor a jobbikosok csak 58 százaléka ért egyet a módszerrel.

 

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek népszerűségi versenyét még mindig Karácsony Gergely vezeti, aki továbbra sem jelentette be indulását, bár erre a hírek szerint már nem kell sokat várni. Amikor a valódi döntési helyzetre kérdez rá a kutatás, tehát kit támogatna, ha csak az adott listából választhatna, akkor a megkérdezettek  26 százalékának a Párbeszéd társelnöke a favoritja, míg a hétvégén bejelentkezett DK-s, Dobrev Klára 21 százalékot kapna. Jakab Péter a Jobbik elnöke lényegében fej-fej mellett áll a független Márki-Zay Péterrel, míg Fekete-Győr András, a Momentum elnöke pedig jelen állás szerint 2 százalékra számíthat.

A pártok támogatottságát vizsgálva az ellenzéki oldalon a DK volt a legnépszerűbb 11 százalékkal, a Jobbik 10, az MSZP 9, a Momentum 8 százalékkal kalkulálhat, míg az LMP és a Párbeszéd 1-1 százalékon áll – utóbbinál ez kevésbé lényeges, hiszen az előválasztáson is közösen indulnak a szocialistákkal. A két kisebb párt támogatottságát a Republikon Intézet is ugyanennyire mérte a napokban, de náluk az erőviszonyok – bár szintén kiegyenlítettek – mást mutatnak. Szerintük a Jobbik vezeti az ellenzéki háziversenyt 10 százalékkal, a DK 9, a Momentum 8, az MSZP pedig hat százalékra számíthat. A Republikonnál is vezet az ellenzéki összefogás a Fidesszel szemben, négy százalékkal. Ennél óvatosabb becslést tett közzé a Závecz Research: ők csupán egy százaléknyi ellenzéki előnyt mértek. Náluk a Jobbik 12, a DK 11, a Momentum 6, az MSZP 5, az LMP 2, a Párbeszéd pedig 1 százalékot tud felmutatni.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Szigetváry Zsolt)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.