Több mint 28 ezer beteg vár műtétre a veszélyhelyzet után, a lemaradást legfeljebb három hónap alatt tudják behozni

2020. június 23., 19:19

Szerző:

Egy héttel ezelőtt az előjegyzett betegekkel együtt 28 460 ember várt műtétre Magyarországon 

– derült ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közleményéből, ez alapján a várólista rövidebb, mint március elején volt, akkor ugyanis több mint 31 ezren vártak.


A NEAK azt írta, több intézkedéssel segítik, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzet megszűnése után minél hamarabb elvégezhessék az elhalasztott ellátásokat, ennek érdekében a járóbeteg-szakellátáson óraszám korlátozás nélkül el lehet látni a betegeket, a műtéteket gyorsan újratervezhetővé tették.

A mintegy három hónapos kiesés a tervezett műtétek körében maximum három hónap többlet várakozási időt okozhat.

A többlet műtéti idők, kapacitások biztosításával azonban a szolgáltatók várhatóan ezt az elmaradást ennél rövidebb időn belül bepótolják

– közölte az intézmény. Korábban Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter arról beszélt, az elhalasztott beavatkozások miatti lemaradását nagyjából két hónap alatt tudja behozni a magyar egészségügy.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.