Veszélybe kerülhet a budapesti metróközlekedés

Egyre többen esnek ki a BKV menetirányítói közül, a pótlásuk pedig csak nehezen, vagy nem megoldható.

2021. március 5., 06:55

Szerző:

A BKV Metró üzemigazgatóságán kritikus mértékhez közelít a koronavírusos megbetegedések száma, aminek következtében veszélybe kerülhet a budapesti metrós közlekedés. A kormány oltási tervében nem részletezték kellő alapossággal, hogy kik azok, akiket speciális munkakörük miatt fontos lenne haladéktalanul beoltani, így kimaradt a metróirányítók szűk köre, még ha a szakemberek munkája kulcsfontosságú is - írja a Népszava.

A portál információi szerint az M2-es vonal menetirányítói már nem a havi beosztás szerint dolgoznak, hanem az megy be, aki éppen szabad. Azonban már csak néhány ember kiesésén múlik, hogy tovább tud-e működni a fővárosi földalatti közlekedés a vonalon. Ráadásul nem is csak a kettes vonalán vannak problémák, a közlekedési cégnél ugyanis meredeken nő a fertőzöttek száma.

Decemberben a vállalat 284 dolgozója volt karanténban, és most ugyan jobb a helyzet, a szám így is magas. A Népszava információi szerint tavaly március óta összesen csaknem ezer munkatárs betegedett meg: az igazolt fertőzöttek száma jelenleg 127 fő, összesen 179-en vannak karanténban - a járványnak pedig halálos áldozata is volt a cégnél.

A fővárosi kormányhivatal és György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az oltási munkacsoport vezetőjének kérésére múlt hét végén leadták a metró- és a villamos-üzemigazgatóságok munkatársainak listáját. A mintegy száz főből azonban ez idáig senkit sem oltottak be.

(Kiemelt kép: MTI - Balogh Zoltán)