Nem adja ki a Fővárosi Törvényszék a veronai buszbaleset sofőrjét az olasz hatóságnak

A Velencei Fellebbviteli Bíróság 2022. január 11-én jogerősen szabadságvesztésre ítélte a sofőrt, aki 2017 január 20-án elaludt a volán mögött, amikor 55 utassal az autóbuszban az autópályán vezetett. A veronai buszbalesett miatt elítélt férfi viszont kérvényezte, hogy büntetését Magyarországon tölthesse le, ezért a Fővárosi Törvényszéken nem egyezett bele abba, hogy átadják az olasz hatóságoknak.

2022. november 16., 16:48

Szerző:

A Fővárosi Törvényszék megtagadta az európai elfogatóparancs végrehajtását, és nem adja ki az olasz hatóságoknak a veronai buszbaleset miatt elítélt magyar sofőrt – írja a bírósági közlemény alapján a 444. A törvényszék ugyanakkor 2022. december16-ig elrendelte a férfi ideiglenes végrehajtási letartóztatását.

A Velencei Fellebbviteli Bíróság 2022. január 11-én jogerősen szabadságvesztésre ítélte a sofőrt, aki 2017 január 20-án elaludt a volán mögött, amikor 55 utassal az autóbuszban az autópályán vezetett. Vezetés közben elaludt és elvesztette a kontrollt a jármű felett. Az autóbusz emiatt letért a füves területre és nekiütközött az autópálya-felhajtó tartópillérének és kigyulladt.  A balesetben 18 ember életét vesztette, a magyar sofőrt pedig közúti emberölés bűncselekmény miatt 6 év börtönbüntetésre ítélték, amit Olaszországban kellene letöltenie. Miután nem jelent meg az olasz börtönben, nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

 A férfi viszont kérvényezte, hogy büntetését Magyarországon tölthesse le, ezért a Fővárosi Törvényszéken nem egyezett bele abba, hogy átadják az olasz hatóságoknak. A törvényszék ebbe bele is egyezett, megtagadva ezzel az elfogató parancsot. Közben pedig az Igazságügyi Minisztériumon keresztül felkeresi az olasz igazságügyi hatóságot, és kezdeményezi a büntetés átvételét.

A sofőr ügyvédje a férfi személyi és egzisztenciális körülményeire hivatkozva enyhébb kényszerintézkedés, ideiglenes végrehajtási bűnügyi felügyelet elrendelését kérte. A bíróság indoklásában kitért arra, hogy bár a sofőr körülményei rendezettek, a kiszabott büntetés mértékére és arra figyelemmel, hogy a vezetési képességét befolyásoló betegségét eltitkolta a baleset előtt, arra lehetett következtetni, hogy kivonná magát a további eljárás alól. Mivel ezt a veszélyt az enyhébb kényszerintézkedés nem zárná ki, a bíróság a férfi ideiglenes végrehajtási letartóztatását rendelte el.
Az ügyész a végzést tudomásul vette, a férfi és védője fellebbezést jelentett be.

(Kiemelt képünk:  a leégett autóbusz, amely magyar diákokat szállított, akik egy franciaországi iskolai kirándulásról tértek vissza Budapestre. Handout / Polizia Di Stato / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)