Vérnyomáscsökkentő gyógyszer visszahívását rendelte el az OGYÉI

A szer dobozán hibásan tüntették fel a készítmény hatáserősségét, ami kockáztatja a gyógyszer biztonságos alkalmazását.

2021. február 24., 15:52

Szerző:

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felfüggesztette a Meramyl HCT 5 mg/25 mg tabletta forgalmazását, és vizsgálatot indított a gyógyszer minőségi hibájának kivizsgálására. A gyógyszert a patikákból is visszahívják.  – közölte az OGYÉI.

A hatóság korábban bejelentést kapott arról, hogy a szer dobozán hibásan tüntették fel a készítmény hatáserősségét, ami kockáztatja a gyógyszer biztonságos alkalmazását.

"Amennyiben az feltételezhető, hogy a súlyos közegészségügyi kockázatot jelentő minőségi hibával érintett vagy feltételezhetően hamisított gyógyszer a lakossághoz is eljutott, a gyógyszerészeti államigazgatási szerv a tudomásszerzést követő 24 órán belül nyilvános felhívást tesz közzé e gyógyszerek gyógyszertárak részére történő átadása érdekében, és tájékoztatja a gyógyszertárakat az átadott gyógyszerekkel kapcsolatos további intézkedésekről"- áll a közleményben.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy idős férfi vérnyomását mérik, mielőtt beoltják koronavírus elleni vakcinával 2021. február 5-én. Fotó: MTI | Varga György)