Legfeljebb három évig maradhatnak a vendégmunkások

Leegyszerűsíti a vendégmunkások foglalkoztatását, de három évben maximalizálja annak időtartamát egy új törvénytervezet.  

2023. május 17., 11:18

Szerző:

A tervezett új jogszabály a vendégmunkások számára megkönnyíti a munkavállalást, a tartózkodási engedéllyel megkapják a foglalkoztatási engedélyt is, azonban tiltja a letelepedést, a családegyesítést és a tartózkodási idejüket kettő plusz egy évben maximalizálja. Illetve meghatározza a vendégmunkás kvótát is, annak függvényében hogy a hiányszakmákban hány pozíciót nem tudnak magyar munkaerővel feltölteni – írja a Telex.

Azt még nem tudni, hogy a kvótát milyen számítással határozzák meg, eddig az előző év üres álláshelyeinek bontása alapján számolták ki, így évi 50-60 ezer vendégmunkás érkezhetett volna, azonban ezt a kvótát eddig nem sikerült kimaxolni. 

A törvénytervezetről várhatóan tavasszal fog szavazni az Országgyűlés. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint a mayar munkaerőpiaci helyzet kifejezetten jó, alacsony a munkanélküliség. A közeljövőben érkező nagy beruházások pedig további munkalehelyeket teremtenek, amelyek betöltésére további munkavállalókra lesz szükség, Orbán Viktor szerint nagyjából félmillióra.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Kateryna Babaieva/Pexels.)

2024. július 6., 12:41

Az Alkotmánybíróság utasította a Kúriát, hogy rendelje el a főpolgármester-választás összes szavazatának újraszámlálását. Azaz továbbra sem biztos, hogy Karácsony Gergely vezetheti a fővárost a következő öt évben. Annak ellenére sem, hogy már átvette a megbízólevelét.