Végelszámolás alá került az ELIOS-botrányban érintett cég

Az OLAF vádiratot fogalmazott meg ellene, most jogutód nélkül szűnik meg.

2021. április 21., 16:32

Szerző:

Hamarosan nyoma sem maradhat az Elios-botrány egyik legfontosabb cégének, a Sistrade Kft.-nek. A társaság ugyanis április 1-jén a jogutód nélküli megszűnés mellett döntött, a cég bő két hete egyszerűsített végelszámolás alatt van – írja az Mfor.

A Sistrade Kft. – amellyel szemben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) konkrét vádiratot fogalmazott meg – korábban 62 településen üzemeltette a közvilágítási rendszert, de az Elios-botrány óta ez a szám folyamatosan csökkent. Tavaly márciusban már csak Pécs, Gyula, Zalaegerszeg, Tatabánya és Csépa nevű településen világított tovább a Sistrade, amelynek tulajdonosa Hamar Endre ügyvéd. Augusztusra már csak Pécs maradt, ami a cég székhelye is egyben.

Az Elios-botrány lényege, hogy Hamar Endre cége, a Sistrade fideszes polgármesterek által vezett önkormányzatoknak készített energetikai tanulmányokat, amelyek meghatározták a további ügymenetet, ezzel aztán lényegében eldőltek a feltételek a későbbi tenderkiírásokhoz, amelyekkel kivitelezőt kerestek az önkormányzatok. Rendre az Elios Zrt.-t találták meg. Hamar 2013 januárja és 2014 áprilisa között a Sistrade-ben és az Eliosban is tulajdonos volt. Egy iskolába járt Tiborcz Istvánnal, 2011-től pedig közös vállalkozást működtettek Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. néven.

Az OLAF pénzügyi, közbeszerzési szabálytalanságokra utaló nyomokat talált, és azt kérte a magyar ügyészségtől, hogy folytassák le az ezzel kapcsolatos nyomozást. Magyarországon azonban felelősségrevonás nem történt ebben az ügyben, bár Polt Péter legfőbb ügyész azt mondta, nagyon alapos vizsgálatot folytattak.

(Kiemelt kép: Elios-ügyben vizsgálódó árnyék-bizottság egyik ülése. Fotó: 168 archív)

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.