Vége: elpusztult Sanyi, a kakas

A békéscsabai kakast néhány hete megrugdosták. 

2024. május 22., 12:12

Szerző:

Elpusztult a békéscsabai Munkácsy téren élő, látványosságnak számító fehér kakas, Sanyi – írja a Hvg. Sanyi haláláról gondozója, Fekete Vanda számolt be az állat iránt érdeklődőket tömőrítő privát Facebook-csoportban. „Sanyi kakas tegnap délután a kezeink között ment el” – írta gondozója bejegyzésében.

Sanyi, a kakas a Munkácsy téren lakott, ahol néhány hete súlyosan bántalmazták

Sanyinak négy év után kellett elhagynia Munkácsy téri lakhelyét, miután néhány hete többen megrudgosták, súlyosan bántalmazták. Az első hírek még arról szóltak, hogy már gyógyul a kakas. A Békéscsaba Munkácsy tér Sanyi kakas csoport elnevezésű, már több, min 1800 tagot számláló közösség tagjai közül többen is azt írták, az ott tanyázó részeg hajléktalanok miatt került veszélybe a celebkakas élete. 

A sérült állatot két nő mentette ki, majd saját tanyájukon vették gondozásukba, az életét azonban már nem tudták megmenteni. Akkor a bántalmazott kakast állatorvos is látta, aki sebesülést nem talált rajta, de azt nem tudta megállapítani, belső sérülése keletkezett-e.

Sanyi négy évvel ezelőtt szökött meg a békéscsabai piacról, akkor költözött a Munkácsy térre, amely egészen a közelmúltig lakhelyéül szolgált. A helyiek körében nagy népszerűségnek örvendett,a környékbeliek vigyázták, etették, itatták, de máshonnan is hoztak neki eleséget, remélik, lesz majd még erre lehetőségük  –írja a BEOL.  Sanyi tananyag is lett – írja a lap egy fiatal bejegyzésére hivatkozva, hogy mozgóképkultúra és médiaismeret órán a sztárok témakörével foglalkoztak. A csoportmunka során a tanulóknak érveket és ellenérveket kellett gyűjteni amellett, hogy az imádott kakasra használható-e ez a fogalom.

Ötven nap elzárást kapott az a budapesti férfi, aki ledobta saját kutyáját az erkélyről

Húsz métert zuhant a kutya. Nem élte túl. Ahogy arról beszámoltunk, a férfi védője a perbeszédében arra hivatkozott, hogy folyamatosan gondozta az apró négylábút, rendszeresen járt vele állatorvoshoz is. Az ügyvéd meglátása szerint komoly hibákat vétett az elsőfokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság, ezért kérte a Dr. Albertné Dr. Lackner Gertrúd által vezetett tanácsot, hogy mentsék fel a férfit bizonyítottság hiányában. A védő hivatkozott arra is, hogy korábban már volt arról is szó, hogy nem a férfi dobta le a kutyát, hanem az magától esett ki az erkély korlátjai között. A rövid, mindössze egy órás ülésen nem jelent meg az ügyészség képviselője, így a csütörtöki ülésen nem hangzott el vádbeszéd. A férfi az utolsó szó jogán azt mondta, ártatlan, és soha nem bántotta a kutyáját. Védője a tárgyaláson arra is hivatkozott, hogy a kutya magától esett le az erkélyről – írja a Hvg. A kutyus gazdája mindössze annyit mondott: „Ártatlan vagyok, soha nem bántottam a kiskutyámat!”

A vádirat szerint a terhelt 2020. május 19-én – ismeretlen előzményi okok miatt – felfokozott indulati állapotban ledobta a kisméretű yorkshire terrier fajtájú kutyáját lakásának 20 méter magasságban lévő 4. emeleti teraszáról. A férfit korábban 50 nap elzárással büntették volna, amiért a vád szerint kidobta a saját kutyáját az erkélyről. A korábbi, nem jogerős ítélet szerint a férfi, Cs. Csaba 2020. május 19-én – ismeretlen előzmények után – felfokozott indulati állapotban ledobta yorkshire terrier kutyáját lakásának 20 méter magasságban lévő, 4. emeleti teraszáról. Az elszenvedett sérülések következtében a kutya elpusztult.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Nem csak nálunk volt dupla választás, de minden összevetésben a magyarok költötték a legtöbbet politikai kampányra január óta. A főpolgármester-jelöltek közül a végül visszalépő Szentkirályi Alexandra költötte a legtöbbet. Döbbenetes pénzt költöttek a pártok, vagyis inkább a kormánypártok az online kampány során. Az ellenzék a fasorban sincs.