Védjegyet kap a magyar Angus marhahús
A minőségi marhahús hazai fogyasztását kívánják fellendíteni a tenyésztők.
Védjegyet vezetett be a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesülete (BHTE), hogy ösztönözze a jó minőségű, ellenőrzött, belföldi marhahús fogyasztását – közölte a szervezet.
Európai összevetésben belföldön kevés marhahús fogy, a kínálat részben gyenge minőségű, a magyarországi boltok olykor tejelő marhák húsát árulják – indokolták az Igazolt Magyar Angus Hús védjegy bevezetését, amely az egyik legjobb adottságú húsmarhafajta, a skót eredetű Aberdeen Angus nevét foglalja magába. Feltételként szabták meg többek között, hogy a forgalomba kerülő termék Magyarországon született és felnevelt Angus marhából készüljön.
A védjegyet egyelőre csak a Hortobágy Angus, a Terra Pannonia, a Borafarm és a Farm 54 használhatja, de a BHTE várakozása szerint más termelők is törekedni fognak arra, hogy elnyerjék a jogosultságot.
A szervezet az MTI kérdésére közölte, hogy a brit húsmarhák a magyar húsmarha-állomány legfeljebb 10 százalékát teszik ki. Körülbelül ekkora az a hányad is, amely ebből a kis részből belföldön talál vevőre.
A BHTE-nek országszerte több mint 100 tagja van, túlnyomórészt Angus marhákat tartanak. A termelők kisebb része Hereford, és Galloway marhákat nevel – olvasható a szervezet honlapján.
(Kiemelt képünk illusztráció: Aberdeen Angus típusú húsmarha egy oroszországi farmon 2017. június 7-én. Fotó: Sputnik/AFP | Ramil Sitdikov)