Varga Judit szerint magas szinten védik hazánkban az emberi jogokat

Magyarországon a jogalkotók és a jogalkalmazók is elkötelezettek az emberi jogok magas szintű védelme iránt – hangoztatta az igazságügyi miniszter a Veszprém vármegyei Balatonalmádiban rendezett 16. Magyar Jogászgyűlésen csütörtökön.

2023. június 15., 16:02

Szerző:

Varga Judit emlékeztetett arra, hogy Magyarország 30 éve csatlakozott az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez, de már azt megelőzően, a „kommunizmusból szabadulva” is érvényesültek az emberi jogokat és az alapvető szabadságok védelmét szavatoló jogalkotási megoldások. Példaként említette a halálbüntetés alkotmányellenessé tételét 1991-ben, amelyben már hivatkoztak az egyezményre, pedig a csatlakozás csak később történt meg.

A miniszter az egyezmény érvényesítése kapcsán két csoportba sorolta a magyarországi kihívásokat:

egyrészt csökkenteni akarják a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé kerülő ügyek számát, másrészt a hazai és a nemzetközi jogi szervezetek eltérő jogértelmezése ad feladatokat.

Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban teljesen megszűntek a „börtönzsúfoltsági ügyek”, ami köszönhető a börtönökben lévő férőhelyek növelésének, valamint a kártalanítási rendszerben bekövetkezett szemléletváltásnak, amelynek alapján az államot beperelő elítéltek helyett az áldozatok jogérvényesítése került a középpontba. Megemlítette továbbá, hogy 2019-ben több mint négymilliárd forintot fizettek ki ilyen jogcímen, és ennek kevesebb mint 10 százaléka jutott el az áldozatokhoz. 2022-ben már csak 1,5 milliárd forintot fizetett ki az állam és ennek nagy része a sértettekhez is került.

A miniszter az eltérő jogértelmezésekkel kapcsolatban példaként említette az értelmi fogyatékossággal élők választójogáról szóló hazai szabályozást, amellyel a strasbourgi bíróság egyetértett, ám ezzel ellentétesen az ENSZ azt kérte, hogy a törvény mindenkinek biztosítson választójogot. Hasonló problémák voltak a tranzitzónákkal is, ahol a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága és a luxemburgi Európai Unió Bírósága szöges ellentétben álló döntéseket hozott arról, hogy a tranzitzónában tartózkodás fogva tartásnak minősül-e – mondta.

Varga Judit megjegyezte:

„a jogegység érdekében nem ártana a különböző bíróságoknak egyeztetniük egymással”.

(Kiemelt kép: Varga Judit interjút ad Luxemburgban egy sajtótájékoztató után 2021. június 22-én. Fotó: John Thys / AFP)

10:47

A magyar állatállomány védelme érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a Magyarországra szállított szarvasmarhák vizsgálatát, ugyanis Hollandiában, Németországban és Belgiumban is megjelent a kéknyelv-betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg – közölte a Nébih a honlapján.

10:37

Az EUB 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Ha a kabinet nem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból – írja a Népszava.