Változtatna a kormány a tanári életpályamodellen

Törölték a kötelező minősítést és hatvanórás továbbképzéssel szinte bárki taníthat. 

2023. augusztus 1., 14:04

Szerző:

Megjelent a státusztörvény végrehajtási rendeletének tervezete a kormány honlapján. E szerint törölték a pedagógusok kötelező minősítését, ugyanakkor opcionálisan részt vehetnek az eljárásban a tanárok, illetve törölték a portfólió feltölésének kötelezettségét is, és a pedagógusok előmeneteli rendszerének átmeneti szabályozását is hatályon kívül helyezik – írja a 24.hu.

Egy korábbi online konzultáció szerint a megkérdezettek 76 százaléka szerette volna, hogy a Pedagógus II. fokozat megszerzése opcionálissá váljon, illetve több esetben nem is voltak hajlandóak elkészíteni a kötelező portfóliót a pedagógusok a 24.hu szerint. 

A rendelettervezetben továbbá megjelenik az is, hogy

etikát, természettudományt, állampolgári ismereteket az is taníthat, aki legalább hatvanórás pedagógus-továbbképzésen/szakirányú továbbképzésen vett részt.

Kitér még a munkaidőre is a tervezet: a pedagógusok munkaidejének neveléssel-oktatással le nem kötött részébe az iskolák közötti utazás, az eseti helyettesítés, a közreműködés az intézményfejlesztési feladatokban, a gyakornokok szakmai segítése, mentorálása is beletartozik. 

A Nedolgozzingyen egyelőre nem találja a 80 oldalas dokumentumban, hogy mivel is tennék vonzóvá a pedagóguspályát, felhívásban kértek segítséget ehhez.

A tervezetet augusztus 8-ig lehet véleményezni, az a Belügyminisztérium tervei szerint január 1-jén lép hatályba.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Vajda János/MTI.)

 

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.