Valószínűleg megvan a válasz az omikronra

Például a HcoV-229E szezonális koronavírus lehet ilyen jelölt, amely náthát okoz.

2021. december 6., 08:20

Szerző:

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról egy új kutatás kapcsán, hogyan lehetséges az, hogy az omikron variáns - az eddigi tapasztalatok alapján - nem okoz olyan súlyos tüneteket, mint más Covid-19 mutációk:

"Hátha kicsit nátha? Megfejtették, hogy az omikron variáns miért még fertőzőképesebb, de miért okoz mégis enyhébb tüneteket?"

Az omikron variáns olyan koronavírussal kereszteződve alakulhatott ki, amelyik náthát okoz. Ezt vetették fel az USA-ban, Kanadában és Indiában dolgozó kutatók egy most pénteken közreadott, még lektorálás előtt álló tanulmányukban (elérhető a megadott linken keresztül).

A kutatók összehasonlították az omikron variáns örökítőanyagának változásait (mutációit) a korábbiakával (alfa, béta, gamma és delta, lambda, mu, eta, iota és kappa), valamint mind az 1523 SARS-CoV2 vonaléval, amely 5,4 millió SARS-CoV2 vírus örökítőanyag állományt (genomot) jelent.

Az omikron tüskefehérjéje 26 aminosavban mutálódott (23 aminosav cserélődött le másikkal, 2 aminosav törlődött és 1 új rész beépült), amely megkülönbözteti a többi aggodalomra okot adó variánstól (variants of concern).

Amíg a cserélődések és a törlődések korábbi SARS-CoV2 vonalakban már megjelentek, az egyetlen beépülés (214EPE) semmilyen korábbi SARS-CoV2 vírusban nem szerepel.

A 214 EPE beépülést kódoló örökítőanyag szakaszt az omikron esetlegesen egy olyan vírustól szerezhette be úgynevezett templátváltással, amely vele egyidejűleg fertőzte meg a gazdasejtet.

Például a HcoV-229E szezonális koronavírus lehet ilyen jelölt, amely náthát okoz.

(Kiemelt kép: Illusztráció)

 

19:45

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forintos bírságot szabott ki az eMAG webáruház üzemeltetőire (Dante International S.A., Extreme Digital- eMAG Kt.), mert megszegték a korábbi jóvátételi vállalásaikat – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn az MTI-vel. Az eMAG tudomásul vette a hatóság döntését, bár azzal nem ért maradéktalanul egyet – közölte a cég.

2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményétől – emelte ki évértékelő sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.