Vallás számháború ateista módra

Ateista vagyok, és vállalom! – címmel indít kampányt a Magyar Ateista Társaság, mert elegük van a régimódi kereszténydemokráciából.

2022. augusztus 19., 14:51

Szerző:

A Magyar Ateista Társaság közösségi gyűjtést indít, melynek célja, hogy a 2022 őszén indított népszámláláson a lehető legtöbben vallják magukat ateistának, hogy ilyen módon is gyengítsék az állam és az egyház intézményes és politikai összefonódását.

 Aki nem keresztény, az lehet ateista

Az ateisták azt szeretnék elérni, hogy a magukat kereszténynek vallók aránya – amely a 2011-es népszámláláson a népességnek több, mint a felét tette ki – ezúttal 50 százalék alá csökkenyjen. Az ateista érdekképviselet szerint az egyház és az állam együttműködése a kormány politikájának szerves részét képezi, és „akiknek elegük van a „keresztény Magyarország” szólamából, az egyházak és az állam összefonódásából, a régimódi kereszténydemokrációból, azoknak fel szeretnénk hívni a figyelmét arra a lehetőségre, hogy a népszámláláson vallhatják magukat kifejezetten ateistának, felekezeten kívülinek, vagy megtagadhatják a választ a világnézeti kérdésre” – olvasható a Go Get Funding adománygyűjtő oldalon indított kampányban, ahol már több, mint 600 ezer forint gyűlt össze.

Az ateisták 2 és fél millió forintot szeretnének gyűjteni egy Facebook kampányra, egy óriásplakátra és egy tévé reklámra. Az ateista világnézet felvállalásának népszerűsítéséről szóló kampányt társadalmi célú hirdetésként tervezik eljuttatni a magyar állampolgárokhoz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock.com)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.