Az ateizmus napja Varsóban

A lengyel főváros óvárosának főterén a lengyel ateisták főpatronjára, Kazimierz Lyszczynskire emlékező ünnepség díszvendége a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap főszerkesztője, Gerard Briard lesz.

2015. március 1., 19:57

Az Ateista Koalíció partnereivel, köztük a Kazimierz Lyszczynski Alapítvánnyal hívta meg a vendégeket Varsóba, az Ateizmus Napjaira, március 27-29-re. Az alapítvány a nem hívőket támogatja, a világi államot, a tudományt és a kultúrát. A programban szerepel az ateisták menete, viták és előadások, és megemlékezés az óváros főterén elhunyt Kazimierz Lyszczynskire, arra a nemesre, akit 1689-ben ott a hóhér fejezett le – más források szerint megégették.

Az idei ünnepségsorozatnak különleges vendégei is lesznek, köztük a Chaelie Hebdo főszerkesztője, aki még a szerkesztősége elleni terrortámadás előtt fogadta el a meghívást. Ahogy a szervezők mondják, a fundamentalista vallásosok által bestiálisan meggyilkolt munkatársak emlékér, az esemény vezető motívuma a „lelkiismeret, a szólás és önkifejezés védelme” lesz.

Az Ateizmus Napjainak másik vendége Waleed al-Husseini lesz, az a fiatal palesztin, akit ateizmusért bezártak és megkínoztak.

Az eseménysorozat már most vitát váltott ki a mélyen hívő lengyel társadalomban. A parlamentben éles szóváltás alakult ki, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselői beadványt készülnek benyújtani, mert Jaroslaw Kaczynski pártja úgy véli, ez támadás az egyház és a hívők ellen is.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.