Ő lenne a megfelelő választás? Hitlert és egy horogkeresztet is magára varratott a táti független jelölt

Soltysiak Edina a táti Együtt Közösen Tátért független szervezet listáján indul önkormányzati képviselőnek a Komárom-Esztergom vármegyei községben a választáson.

2024. június 3., 17:12

Szerző:

Minden bizonnyal toronymagasan nyeri az idei választás legérdekesebb képviselőjelölti címért folytatott versenyt az esztergomi születésű Soltysiak Edina, aki élénken érdeklődik az innovatív fejlesztések és a megújuló energiák iránt, ám a közösségi médiára feltöltött fotóiról kiderül, hogy egy egészen másfajta érdeklődése is van – írja cikkében a Telex.

Eszerint a jelölt oldalán önkényuralmi jelképeket vagy arra tett utalásokat találni. A portál szerint (a cikk megjelenése után minden bizonnyal passzivált – a szerk.Facebook-profil pedig biztosan Soltysiakhoz tartozik, ugyanis az Együtt Közösen Tátért szervezetpolgármesterjelöltje, Losonczi Dániel ezt az oldalt jelölte meg, amikor bemutatta az önkormányzati jelöltjeit, köztük Soltysiak Edinát is.

A Telex szerint a képviselőjelöltnek rengeteg tetoválása van, és nem rejti annyira véka alá őket: a két alkarján a „Meine Ehre heißt Treue” német kifejezés található. Ez magyarul annyit tesz, hogy a „Becsületem a hűség”, és amúgy a náci SS mottója volt. Még 2022-ben is posztolt olyan képet, amin látszik az egyik fele, de 2020 januárjától már a másikat kitakarta egy félkaros megoldás.

Ám ami ennél is érdekesebb, az Soltysiak Edina háta, azaz a lapockái. Az egyiken ugyanis egy Hitler-portré látható, míg a másikon egy tükrözött horogkereszt.

S ha ez nem lenne elég, akkor a képviselő tetoválásainak sora két számmal folytatódik: a derekán a 88 és a 14 számok olvashatók. Ezeknek a számkódoknak a neonáci világban külön jelentése van. Az első az ábécé szerint 8. betűre utal – írja a Telex –, ami a HH, azaz a „Heil Hitler”-köszöntést rejti. A 14-es szám pedig egy amerikai nacionalista fajvédő egyik írására utal, amelynek az angol eredetiben 14 szóból álló mondata így hangzik: „Biztosítanunk kell fajunk fennmaradását és a fehér gyermekek jövőjét”. A Soltysiak Edinán látható tetoválások között ezen felül látható egy birodalmi sas is.

A Telex megkereste a jelöltet és az őt jelöltként állító Együtt Közösen Tátért szervezetet is. Utóbbihoz a lap nem talált más elérhetőséget, ezért Facebookon küldtek kérdést arról, tudnak-e a jelöltjük tetoválásairól, és ha igen, mi a véleményük róla. Válaszukban ezt írták:

„Elsősorban azzal kezdenénk, hogy nem vagyunk egyesület. Mindenki egyénileg indult el, de egymást támogatva az idei választásokon. Az, hogy egymást támogatjuk, csakis a Táttal kapcsolatos fejlesztések és meglátások miatt van. Teljes mértéken elhatárolódunk a kirekesztés és az emberek elítélése kapcsán”

– fogalmaztak, és hozzátették, hogy a továbbiakban nem szeretnének erről a témáról nyilatkozni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pexels)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.