Rendőrőrs lesz Hitler szülőházából, kiakadtak a helyiek

Viták kereszttüzébe került az osztrák közigazgatási döntés, miszerint rendőrőrsöt nyitnak Hitler szülőházában. A helyiek egy része úgy véli, ez a félelem jele az állam részéről.

2023. október 6., 20:32

Szerző:

„A gonosz háza” – így nevezi az osztrákok egy része azt az épületet, ahol Adolf Hitler született Braunau am Inn-ben. A ház használatba vétele évtizedek óta vita tárgya.

A hvg.hu beszámolója szerint korábban egy fogyatékossággal élőket segítő jótékonysági szervezet használta, de az ingatlant lefoglalta az osztrák állam. Első nekifutásra a lebontás mellett szóltak érvek, de mára kiderült: megmenekül az épület és a helyi rendőrség munkáját szolgálja.

Az épület felújítását nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel a helyi lakosok. Sokan úgy vélik, hogy ez csak a félelem jele és az állam így akarja megakadályozni, hogy a neonácik látogassák a helyet.

A helyzetet nagyban komplikálja, hogy nemrég előkerült egy régi újságcikk, amely szerint Hitler maga is azt akarta, hogy szülőhelyét hatósági épületté alakítsák át. Egyesek szerint emiatt úgy tűnik, hogy az osztrák kormány akaratlanul is Hitler kívánságát teljesíti.

(Kiemelt kép: Adolf Hitler szülőháza Braunau am Inn-ben. Fotó: Lino Mirgeler/dpa via AFP)