„Nácik vagyunk, büszkék vagyunk!” – ordították fiatalok a párizsi metrón

Franciaországban 330 eljárást indítottak a hatóságok antiszemita cselekmények és terrorizmus dicsőítése miatt a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én Izraelben elkövetett támadása óta – tudatta hétfőn a francia igazságügyi tárca egy nappal azután, hogy csaknem 200 ezren vettek részt országszerte az antiszemitizmus elleni tiltakozó meneteken.

2023. november 13., 18:52

Szerző:

A belügyminisztérium pénteken közzétett összesítése szerint az elmúlt hónapban 1247 antiszemita cselekményt regisztráltak az országban, és 539 embert állítottak elő, köztük 154 külföldit. Összehasonlításképpen: tavaly egész évben 436 antiszemita cselekmény történt a hatóságok adatai szerint.

A hétfői közlés szerint eddig húsz esetben hoztak a bíróságok ítéletet.

Az antiszemita cselekmények elkövetői Gérald Darmanin belügyminiszter szerint „gyakran nagyon fiatalok”, „sokszor kiskorúak”. A párizsi ügyészség hétfőn bejelentette, hogy nyolc tizenévest őrizetbe vettek azzal a Tiktok közösségi oldalra október 31-én feltöltött felvétellel kapcsolatban, amelyen

a párizsi metró hármas vonalán utazók közül többen zsidók ellen uszítottak, majd azt kiabálták, hogy „Nácik vagyunk, büszkék vagyunk!”, „Éljen Palesztina!”

– a videó megtekinthető a New York Post oldalán

Az ügyben terrorizmus dicsőítése, etnikai csoporthoz, nemzethez, fajhoz vagy valláshoz való – valós vagy vélt – tartozás vagy nem tartozás miatti nyilvános sértés, valamint gyűlöletre, erőszakra vagy faji megkülönböztetésre való nyilvános uszítás vádjával indult eljárás. Amennyiben bebizonyosodik a terrorizmus dicsőítésének bűncselekménye, az elkövetők öt év szabadságvesztéssel és 75 000 eurós pénzbírsággal büntethetők.

Nyilvános sértésért a bíróságok hat hónap börtönbüntetést és 22 500 eurós pénzbírságot szabhatnak ki, míg a nyilvános gyűlöletkeltés egy év szabadságvesztést és 45 ezer eurós bírságot von maga után.

(Kiemelt képünkön kék Dávid-csillagot ábrázoló antiszemita feliratokat festettek számos épület és létesítmény falára a párizsi 14. kerületben október 30-ról 31-re virradó éjszaka. Fotó: Anna Margueritat / Hans Lucas via AFP)

09:41

Joe Biden bejelentette, hogy bár készült a második ciklusára, de visszalép az elnökjelöltségtől, és inkább a jelenlegi feladataira koncentrál. Így nagy eséllyel a demokraták Kamala Harris jelenlegi alelnök mögé sorakozhatnak fel, aki előtt azonban még nagy út áll a jelöltségig. Mindeközben a világ vezetői sorban reagálnak Joe Biden döntésére.