Majdnem kétszázezren tüntettek az antiszemitizmus ellen Franciaországban

Több mint 182 ezren vettek részt az antiszemitizmus elleni és a Hamász szélsőséges palesztin szervezet által fogva tartott túszok szabadon engedéséért meghirdetett békés tiltakozó meneteken vasárnap a francia nagyvárosokban – közölte a francia belügyminisztérium.

2023. november 12., 20:06

Szerző:

Az antiszemitizmus elleni legnagyobb felvonulást Párizsban tartották, ahol a rendőrség összesítése szerint a több mint 105 ezer fős tömeg több mint három órán át vonult a két parlamenti ház vezetőjének felhívására a nemzetgyűlés épületétől, a Bourbon-palotától a szenátusig, a Luxembourg-palotáig.

A déli Marseille-ben 7500-an, Nizzában és Lyonban mintegy háromezren tüntettek.

Elisabeth Borne miniszterelnök, több baloldali párt képviselői, Emmanuel Macron elnök pártjának konzervatív és centrista képviselői, valamint Marine Le Pen szélsőjobboldali vezető is részt vett a vasárnapi, szigorú biztonsági intézkedések közepette zajló felvonuláson a francia fővárosban. Macron nem vett részt, de támogatását fejezte ki a tüntetés mellett – számol be az ABCnews

Az első Hamász-támadásban megölt 40 francia, illetve az eltűntek és túszul ejtettek családtagjai is részt vettek a felvonuláson. 

A francia hatóságok a közel-keleti konfliktus kezdete óta eltelt egy hónapban több mint 1000 zsidók elleni cselekményt regisztráltak országszerte.

(Kiemelt képünkön a francia szenátus elnöke, Gerard Larcher (7.L), a francia nemzetgyűlés elnöke, Yael Braun-Pivet (6.L), körülöttük Elisabeth Borne francia miniszterelnök (C), Nicolas Sarkozy volt francia elnök (5.L), Francois Hollande volt francia elnök (9.L), Haim Korsia francia főrabbi (l) és Matthieu Rouge monseigneur nanterre-i püspök (l) éneklik a francia himnuszt, miközben egy "A Köztársaságért, az antiszemitizmus ellen" feliratú transzparens mögött állnak az antiszemitizmus elleni felvonuláson Párizsban 2023. november 12-én. Fotó: THOMAS SAMSON / AFP.)

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.