Nem a muszlimok felelősek a franciországi antiszemitizmusért – írja a párizsi nagymecset vezetője a Le Monde-ban

A párizsi nagymecset rektora, Chems-Eddine Hafiz a „csúsztatások elkerülésére” szólított fel annak érdekében, hogy „ne a muszlimokat hibáztassuk társadalmunk bajaiért, különösen az antiszemitizmusért”.

2023. november 11., 19:58

Szerző:

„A jelenlegi mérgező légkörben a rasszista retorika ismét elszabadult a közéletben. Kértem az illetékes hatóságokat, hogy hagyjanak fel a csúsztatással, és hagyják abba a muszlimok vádolását társadalmunk bajaiért, különösen az antiszemitizmusért”

– írta az iszlám vezető a Le Monde című napilapban szombaton megjelent publicisztikájában. A rektor írásában elítél „minden támadást a franciaországi zsidók elleni, ahogy a franciaországi muszlimok ellenieket is”, és elutasítja „egy olyan közel-keleti konfliktus Franciaországba importálását, amelynek semmi köze a vallási vagy civilizációs kérdésekhez”. 

Franciaországban él Európában a legnagyobb – 500-600 ezresre becsült – zsidó közösség, és muszlimok is Franciaországban élnek a legnagyobb számban Európában, számuk 5 és 6 millió közötti. 

„Itt az ideje, hogy válasszunk. De nem a muszlimok és a zsidók között. Nem Izrael és egy palesztin állam között, amelynek létrehozása sürgetőbb, mint valaha. Nem. Választanunk kell a humanizmus és a borzalom között!” – tette hozzá a rektor. 

„A franciaországi muszlimokat olyan aljas vádakkal illetik, amelyekben (...) mindannyian bűnrészesekként tűnünk fel a legsúlyosabb túlkapásokban, pedig azokhoz semmi közük” – vélte.

„A franciaországi és a világban élő zsidóknak a számonkérése az izraeli kormány felelősségéért egy politikai és erkölcsi válságban, szintén mélységes igazságtalanság, amelyet nem tudok támogatni”

– tette hozzá.

„Az eszmei asszociációk jelenlegi ködében az antiszemitizmus elítélése Franciaországban a Föld valamennyi népének alapvető jogairól – köztük a palesztin nép törvényes jogairól – való lemondás lenne ” – hangsúlyozta a rektor. „A muszlimellenes retorika erősödésére történő figyelmeztetés pedig ugyanezen logika alapján az iszlamizmushoz sorolná a megszólalót” – írta a rektor. 

A párizsi nagymecset és a Muzulmán Vallás Tanácsa korábban jelezte, hogy képviselői nem vesznek részt vasárnap a parlament két háza vezetőjének felhívására megszervezett, antiszemitizmus-ellenes felvonuláson.

(Kiemelt képünk: Hívők hagyják el a párizsi nagymecsetet a péntek déli ima után Párizsban 2023. október 13-án, amikor Chems-Eddine Hafiz rektor a közel-keleti helyzetről tartott prédikációt. Fotó: Dimitar DILKOFF / AFP)