Készülhetünk: éjféltől nyilvánosak a képviselői vagyonnyilatkozatok

Kedden éjfél után pár perccel nyilvánossá válnak az országgyűlési képviselők 2022. évi vagyonnyilatkozatai, amelyekből a remények szerint kiderülhet az is például, mennyit takarított meg Orbán Viktor tavaly.

2023. január 31., 07:04

Szerző:

Kedd éjféltől nyilvánosak lesznek az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatai. Ahogyan azonban arra a Telex emlékeztetett, a magyar vagyonnyilatkozati rendszert évek óta bírálják: az ott megadott adatok ugyanis kizárólag önbevalláson alapulnak, azokat az adóhatóság nem vizsgálja.

És előfordult például, hogy a tájékoztatási miniszter, Rogán Antal, egy 1,5 milliárd forintos állami támogatást is kihagyott belőle. Ezenkívül a képviselők, kormánytagok közjogi méltóságok hozzátartozóinak sem kötelező vagyonnyilatkozatot tenniük.

Ráadásul nyáron új törvénymódosítást is elfogadott a parlament, amely a vagyonnyilatkozatok informatív értékét tovább csökkentette: 2023-tól ugyanis a képviselőknek ingatlan- és ingó vagyonukról, megtakarításaikról, hiteleikről, tartozásaikról már nem kötelező számot adni a dokumentumban. A kormány a módosítást úgy indokolta, hogy „a brüsszeli gyakorlatot” követi a rendelkezéssel.

(Kiemelt kép: az Országgyűlés ülésterme. Fotó: Pesti Hírlap Archív)

14:04

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Rómában lerótta kegyeletét Karl-Joseph Rauber bíboros-érsek, egykori budapesti apostoli nuncius ravatalánál – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Futóversenyt rendeznek vasárnap a Várkert Bazár, a Szent Gellért rakpart és a Szabadság híd környékén, emiatt korlátozásokra kell készülni a térségben, ezért a közösségi közlekedésben változások lesznek – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.