Készülhetünk: éjféltől nyilvánosak a képviselői vagyonnyilatkozatok

Kedden éjfél után pár perccel nyilvánossá válnak az országgyűlési képviselők 2022. évi vagyonnyilatkozatai, amelyekből a remények szerint kiderülhet az is például, mennyit takarított meg Orbán Viktor tavaly.

2023. január 31., 07:04

Szerző:

Kedd éjféltől nyilvánosak lesznek az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatai. Ahogyan azonban arra a Telex emlékeztetett, a magyar vagyonnyilatkozati rendszert évek óta bírálják: az ott megadott adatok ugyanis kizárólag önbevalláson alapulnak, azokat az adóhatóság nem vizsgálja.

És előfordult például, hogy a tájékoztatási miniszter, Rogán Antal, egy 1,5 milliárd forintos állami támogatást is kihagyott belőle. Ezenkívül a képviselők, kormánytagok közjogi méltóságok hozzátartozóinak sem kötelező vagyonnyilatkozatot tenniük.

Ráadásul nyáron új törvénymódosítást is elfogadott a parlament, amely a vagyonnyilatkozatok informatív értékét tovább csökkentette: 2023-tól ugyanis a képviselőknek ingatlan- és ingó vagyonukról, megtakarításaikról, hiteleikről, tartozásaikról már nem kötelező számot adni a dokumentumban. A kormány a módosítást úgy indokolta, hogy „a brüsszeli gyakorlatot” követi a rendelkezéssel.

(Kiemelt kép: az Országgyűlés ülésterme. Fotó: Pesti Hírlap Archív)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.