Vádemelést javasol a rendőrség a konzultációs oldalt meghekkelő férfi ellen

Nerbot néven videókban mutatta meg, hogy az általa készített program hogyan képes tömegesen kérdőíveket kitölteni a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló nemzeti konzultáció online felületén.

2021. május 29., 16:41

Szerző:

A Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya indított nyomozást információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, aki 2020 szeptemberében támadást kísérelt meg végrehajtani a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló nemzeti konzultációnak otthont adó weboldal ellen – írja a police.hu.

A nyomozás elrendelése a nemzeti konzultáció weboldalát üzemeltető NISZ Zrt. jelzése után történt, miután a rendszergazdák észlelték, hogy a kérdőívet ugyanazon forrásból, hirtelen nagy számban kísérli meg kitölteni egy ismeretlen személy. Az elkövető a tömeges kitöltésekhez egy programot készített, aminek a működéséről álnéven videót is feltöltött az egyik videómegosztó portálra. A felvételen látható volt, amint az automatikus kitöltést lehetővé tevő algoritmus véletlenszerű adatokkal, egymást követően rövid időn belül több tízezerszer tölti ki a kérdőívet.

A kibernyomozók az eljárásban azonosították a videót feltöltő, és egyben a programot készítő személyt, akinek lakcímén 2020. december 16-án kutatást tartottak, majd a lefoglalt adatok elemzését követően az elkövetőt gyanúsítottként hallgatták ki. Az eljárásban feltárt bizonyítékokra tekintettel a KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztály a nyomozást befejezte, az ügy iratait pedig vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.

(Kiemelt kép: A Nemzeti Konzultációt hirdető óriásplakát a XVIII. kerületben, a Csapó és Darányi Ignác utca sarkán. Fotó: MTVA/Bizományosi | Róka László)

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt