Utazási kisokos a magyar védettségi igazolványhoz

Összeszedtük, hova lehet eljutni a magyar okmánnyal, akár keleti vakcinával is. A legtöbb helyen a plasztikkártya mellé a papír oltási igazolványt is elkérik.

2021. május 14., 14:10

Szerző:

Noha sokan foglalnának már most szállást akár a nyár második felére, érdemes előbb megnézni, hogy melyik ország mekkorára tárja karjait a turisták előtt. Vannak ugyanis, amelyek nagyon szigorúan korlátozzák a beutazást, előfordul, hogy nem fogadják el a keleti vakcinákat, de van olyan is, ahol mindegy, hogy be vagyunk-e oltva, akkor is kötelező a negatív teszt, mielőtt élvezhetjük a vakációt. Noha a beutazási szabályok akár kéthetente-havonta változhatnak, a magyarok egyre könnyebben juthatnak el olyan kedvelt üdülőhelyekre, ahol szívesen töltötték a pandémia előtt is az idejüket. A könnyebbség leginkább az oltottakra vonatkozik, de fontos, hogy ne csak a plasztikkártyát vigyék magukkal, hanem a papír alapú oltási igazolást is. Egyelőre ugyanis csak ezzel tudják bizonyítani, hogy mindkét dózist megkapták a nekik szánt vakcinából. Azok azonban, akik nem kérték az oltást mindenhol koronavírus tesztre, néhol még karanténkötelezettségre is számíthatnak. 

Ahol elfogadják a magyar védettségi igazolványokat:

Horvátország

Annak ellenére, hogy korábban arról volt szó, hogy korlátozások nélkül utazhatnak a már védettségi igazolvánnyal rendelkező magyarok Horvátországba, a napokban kiderült, hogy ez nem teljesen így van. Bár mindegy, hogy ki melyik vakcinát kapta, a magyar plasztikkártya önmagában nem lesz elég. A beutazónak emellett fel kell mutatnia a papíralapú oltási igazolványát is, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. Az országba akkor léphetünk be, ha a második oltást követően eltelt már 14 nap. A konzuli szolgálat oldalán közzétett szabályok másik érdekessége, hogy az oltottságot igazoló, érvényes védettségi igazolvány tulajdonosa Horvátország területén ugyanolyan jogokat, kiváltságot élvez, és ugyanazon szolgáltatások igénybevételére jogosult, mint a horvát védettségi igazolvány birtokosai. Noha a magyar papíralapú oltási igazolásnak eddig különösebb jelentősége nem volt, érdemes megtartani mert nem csak a horvátok kérik majd tőlünk.

Montenegro

Montenegróba sem engednek be minket csupán az itthon kiállított plasztikkártyával, hiszen a második oltás felvételét és annak dátumát nem tudjuk igazolni vele. Az ország szabályai alapján tehát ide is el kell vinnünk a papíralapú oltási igazolványt. A konzuli szolgálat ugyanis azt írja, "akkor lehetséges a belépés, ha a határátkelést megelőző minimum 7 nappal korábbra datálható, az előírásoknak megfelelő dózisban fölvett oltást is tartalmazza az igazoló dokumentum". Montenegró egyébként ingyenes koronavírus-kezelést és tesztelést ígér a turistáknak. Ez azt jelenti, hogy azok a turisták, akik Montenegróban fertőződnek meg, ingyen kezelést kapnak a kórházakban, lehetőségük lesz ingyenes PCR-tesztek elvégzésére a közegészségügyi intézetekben és a hotelek a szálláskapacitásiak tíz százalékát a Covid-esetekre különítik el.

Szlovénia

Magyarország már beoltott állampolgárai korlátozás - vagyis teszt és karantén - nélkül léphetnek be Szlovéniába, ám ha ide utazunk sem hagyhatjuk otthon a papaír alapú oltási igazolványunkat. A különböző oltóanyagoktól függően ugyanis el kell telnie néhány napnak, hogy korlátozás nélkül átléphessük az országhatárt:

  • a BioNTech/Pfizer oltóanyag második adagja és azóta eltelt legalább hét naptári nap
  • a Moderna oltóanyag második adagja és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
  • a Szputnyik V oltóanyag második adagja és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
  • a CoronaVac oltóanyag második adagja és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
  • a Sinopharm oltóanyag második adagja és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
  • a Janssen (Johnson&Johnson) oltóanyagot és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
  • a Vaxzevria (AstraZeneca) és Covishield oltóanyagok első adagját és azóta eltelt legalább huszonegy naptári napot kell kivárni. 

Törökország

Hétfőn jelentették be, hogy Magyarország és Törökország megállapodott arról, hogy kölcsönösen elfogadja az egymás által kiállított oltási igazolványokat. Arról azonban egyelőre nincs információ, hogy vajon ide is el kell-e vinnünk a papaír alapú igazolásunkat és, ha igen, hány nappal a második dózis után léphetünk be az országba. Fontos, hogy a Törökországba utazóknak formanyomtatványt kell kitölteniük az indulását megelőző 72 órával. Azoknak is regisztrációs kötelezettsége van, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek.

Bahrein

Az aprócska ország közel sem tartozik a magyarok kiemelkedő úticéljai közé, de a kormány velük is megállapodást kötött. Elfogadják a magyar védettségi igazolványt és ennek birtokában korlátozás nélkül léphetünk be Bahreinbe. A konzuli szolgálat oldalán azt írják, hogy a plasztikkártyával rendelkező magyarok „on-arrival” vehetik fel a vízumot a Repülőtéren. A „BeAware Bahrain” applikációt a magyar állampolgároknak is le kell tölteniük - ebben a manamai nemzetközi repülőtér munkatársai segítenek. Ugyanis csak az appban érvényesített védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek látogathatnak bizonyos megnyíló, zárt légterű helyeket, többek között éttermeket, pubokat, sport- rendezvény- és szabadidőközpontok belső tereit, fitness-termeket, szállodák éttermeit.

Szerbia

Akkor léphetik át a magyarok az országhatárt korlátozások nélkül, ha már felvették a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát és erről hiteles dokumentumaik vannak. Vagyis ide is érdemes vinni a papír oltási igazolványt. A kétdózisos oltás alól kivételt képez az Astra Zeneca vakcinájával oltottak köre, ők ugyanis az első dózis után is beléphetnek. Azok a magyarok, akik a betegségen való átesés után kaptak igazolványt, kizárólag Magyarországról utazhatnak be PCR-teszt nélkül. Ebben az esetben tehát lényeges, hogy hol lépjük át az országhatárt. A magyar védettségi igazolványt – ezzel együtt valamennyi Magyarországon engedélyezett oltóanyagot – elfogadják Szerbiában.

Csehország

Innen egyelőre csak ígéret érkezett arra vonatkozóan, hogy elfogadják a magyar védettségi kártyákat. Konkrétumról cikkünk megjelenéséig nem lehetett tudni.


Fotó: 168.hu | Karancsi Rudolf

 

Ahova szívesen utaznak a magyarok, de nincs megállapodásunk:

Olaszország:

Mario Draghi, Olaszország miniszterelnöke május 4-én jelentette be, hogy május közepétől szeretettel várják a turistákat. Május 15-ig azonban mindenképpen karanténba kell vonulnia annak is, aki negatív PCR-tesztet vagy igazolást tud felmutatni arról, hogy be van oltva egy az Európai Unióban engedélyezett vakcinával, vagy hogy átesett a betegségen. A tervek szerint két oltáson átesetteknél eltörlik majd a kötelező tesztelést és a karanténkötelezettséget – ám ez csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott, úgynevezett nyugati vakcinákra vonatkozik majd. Tehát, azok a magyarok, akik az orosz vagy kínai vakcinát kapták – hiába van meg mindkét oltásuk – negatív teszttel juthatnak csak be az országba és 5 napra karanténba kell vonulniuk. 

Spanyolország

Bár egyelőre nem számít, hogy be vagyunk-e oltva vagy sem, beutazásunkat negatív teszthez kötik. A magyarok tehát - és minden olyan beutazó, aki kockázatosnak ítélt országból érkezik - 72 órán belül elvégzett, negatív PCR-, TMA-tesztet kell felmutatnia, hogy beléphessen. Könnyebbség azonban, hogy nincs karanténkötelezettsége annak, aki negatív teszttel rendelkezik - kivételt képez ez alól az Indiából vagy Brazíliából érkező turisták. Az országban még mindig szigorúak a maszkviselési szabályok: hatéves kor fölött kötelezővé tették a közutakon, a szabadtéri helyszíneken és olyan zárt vagy fedett magán- és közterületeken, ahol lehet tartani a legalább két méteres távolságot.

Németország

Jens Spahn, szövetségi egészségügyi miniszter elmondta, a Szputnyik V- és a Sinopharm-féle oltóanyaggal beoltottaknak nem adnak felmentést a karanténkötelezettség alól, csak azoknak, akiket az EU-ban engedélyezett készítményekkel immunizáltak. A konzuli oldalon azt írják, hogy a magyaroknak május 12-ig csak abban az esetben volt kötelező a beutazáskor egy 48 óránál nem régebbi negatív teszttel rendelkeznie, ha repülőgéppel utaztak. Azonban arról még nincs hír, hogy csütörtöktől is kell-e teszt, ha légi úton érkezünk az országba.

Görögország

Görögország május 15-től várja a turistákat, és azokat, akik be vannak oltva, vagy 72 órán belül elvégzett negatív PCR-tesztet tudnak felmutatni. Őket nem kötelezik karanténra. Mivel az oltási igazolványt akkor fogadják el, ha legalább 14 nap telt el a második dózis beadása után, ide is magunkkal kell vinni a papír alapú oltási igazolványunkat. Mindenféle oltást elfogadnak, így az oroszt és a kínait is, azt azonban nem, ha csak arról van igazolásunk, hogy átestünk a betegségen. Az ország belépési pontjain véletlenszerűen tesztelhetik a beutazókat és karanténhotelekkel is készülnek arra az esetre, ha valakiket azonnal el kell különíteni.

Málta

Ide is beléphet minden olyan magyar, akinek negatív tesztje van, de az oltás egyelőre nem érdekli a máltai hatóságokat. Az országba belépőknek 14 napos hatóság által felügyelt otthoni karanténba kell vonulniuk. A karantén kiváltható 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel, illetőleg a repülőtéren is elvégeznek gyorstesztet azokon, akik nem kívánják letölteni a karantén időszakát.

(Kiemelt képünk illusztráció: Péter Árpád főorvos (b) átadja az oltási igazolványt a Mezőberényi Református Szeretetotthon egyik lakójának, aki megkapta a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját 2021. január 17-én. Fotó: MTI | Rosta Tibor)