Eddig nem látott módon szólt be az amerikai nagykövetség Orbánnak

Egyes kormányzat által fizetett kommentátorok USA- és nyugatellenes hangot pendítenek meg, ezt elítélik. Emlékeztetnek, elvileg szövetséges országok vagyunk.

2022. október 17., 21:56

Szerző:

Eddig szokatlanul keményen kritizálta a magyar kormányt az Egyesült Államok nagykövetsége hétfőn éjjel kiadott Twitter-bejegyzésében. Azt nehezményezik, hogy Ukrajna-ügyben magyar kormánypárti újságírók Amerika-ellenes hangot ütnek meg.

Azt írták,

„az elmúlt hetekben számos jelentős magyar kormányzati személy, és kormányzat által fizetett kommentátorok is kemény nyugat-ellenes és Amerika-ellenes nyilatkozatokat tettek. Magyarország és az Egyesült Államok szövetségesek. Mivel az orosz agresszió mindannyiunkat fenyeget, össze kell fognunk, nem pedig távolabb kerülnünk.”

A közleményhez magyar nyelvű videót is mellékeltek. Ebből kiderült, Kövér László házelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyilatkozatai mellett a kormányzat által fizetett, Kontra.hu nevű trolloldal és Bencsik András publicista húzták ki a gyufát Washingtonnál.

A Kontra.hu cikke, amire a nagykövetség gondolhat azzal a címmel jelent meg, „Rejtélyes módon elütötte egy teherautó Szabó Timi amerikai mentorának feleségét”, és ebben a Samuel Hadnagy néven jegyzett szerző bizonyítékok nélkül arról spekulál, lehetséges, hogy nem baleset okozta Samuel Langenkamp amerikai diplomata feleségének halálát, hanem „orosz titkosszolgálati akció”.

(Kiemelt képünk illusztráció. David Pressman, az USA budapesti nagykövete beszél az ENSZ-ben, forrás: Twitter)